Двама миньори са затрупани на 330 метра дълбочина в мината - Иван Лазаров и Николай Михайлов от село Крупник. 

Официално бе потвърдена смъртта
на други двама миньори - на 40-годишния Асен Стойнев от село Полето и 45-годишния Христо Младенов от село Полена.

"Тунелът, в който са били Николай и Иван преди срутването на земната маса, е дълъг 55 метра. Спасителите са успели да разчистят на ръка едва 20 метра", информира към 16 часа областният управител на Благоевград Муса Палев, цитиран от Дарик радио.

Спасителните работи продължават.

В 14 ч. втора смяна от 36 души са влезли в рудника, от които петима спасители от Централната минноспасителна служба в Бобов дол и един фелдшер.

На място е и екип на "Минпроект" с ръководители от Минногеоложкия университет "Св. Иван Рилски" в София.
Екипът е консултирал действията по разчистването на минната галерия. Взето е решение за отстраняване чрез раздробяване на скалата, на която спасителите са се натъкнали тази сутрин и това сериозно е затруднило работата им.

Раздробяването е приключило и в момента спасителните екипи напредват, като са достигнали до 20-ия метър на галерията.

Областният управител съобщи още, че кризисният щаб, който ръководи спасителните дейности след вчерашния трагичен инцидент, няма пряка връзка със собственика на мината Красимир Михайлов и той не е идвал тук.

"Михайлов отказва да се яви в рудника, а защо - не мога да ви кажа, не съм разговарял с него", допълни Палев.

За собственика е питал и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който и днес отново дойде в рудника заедно с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Помощи за семействата на загиналите

Правителството реши да отпусне по 10 000 лева еднократна помощ на наследниците на загиналите в мина "Ораново" миньори, предаде БТА.

На пресконференция след заседанието на МС заместник-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова каза, че отделно от тази помощ на близките ще бъде изплатена и еднократната помощ при смърт на осигурено лице по КСО в размер на 540 лв., а фонд "Социална закрила" ще поеме разходите по погребенията.

С пари по линия на КСО ще се подпомогнат и пострадалите миньори, след като се установи точният им брой.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов разпореди отпускане на еднократна помощ от 325 лева за семействата на загиналите. Тя е в размер до 5-кратния размер на гарантирания минимален доход за страната за 2013 г., който е 65 лева.

Съпругите на Стойнев и Младенов ще получат и по 5000 лева от собственика на мина "Ораново", каза управителят Валери Манов, цитиран от местната агенция "E-79news".

"Първоначално ще дадем на двете съпруги по 5000 лева. Ще се съберем, за да решим и каква ще е и издръжката на децата. Миньорите имат задължителни застраховки "Живот". Доколкото си спомням от предишните злополуки, съпругите получиха около 55-56 хиляди лева. Предполагам, че толкова ще получат и сега. Това са застраховки, които фирмата прави задължително на хората, работещи в тази риск", обясни Манов.

Пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът ще изплати по 3000 лева еднократна помощ на семействата на загиналите миньори и ще даде стипендии по 40 лв. месечно на непълнолетните им деца.

Условията на труд

"Решено е да бъдат предприети сериозни мерки и да се извършат проверки в мината, тъй като това не е първият инцидент там. Ще се извършат проверки и по останалите рудници", заяви вицепремиерът Даниела Бобева.

Тя каза, че от 2008 година досега са правени 31 проверки в мината. Констатираните нарушения са 163, като 124 са по безопасните условия на труд.