Няма пречка бременни жени да бъдат имунизирани срещу коронавирус, след преценка от лекар. Това каза в интервю за БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и председател на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

По думите й, лекарят би трябвало да прецени епидемичната опасност за бременната жена, дали рискът от реална инфекция със SARS-CoV-2 е висок.

Да се прецени времето за изработването на имунитета от нейния организъм и възможността за предаване на антитела, трансплацентарно. Да бъдат взети предвид придружаващите заболявания и състоянието на самата бременност, посочи тя.

Д-р Узунова допълни, че все повече източници посочват, че няма противопоказания за кърмене след ваксинация. Новородените, както и децата до 16 години не са участници в проучванията и няма данни за въздействието върху тях, поради което до този възрастов период, ваксинацията за SARS-CoV-2 не е препоръчителна. Ако възрастните хора в обкръжението на децата са ваксинирани или преболедували, то те не биха създали опасност от заразяване за тях.

На въпрос как се справят лекарите, занимаващи се със здравето на бременните, родилките и новородените, д-р Узунова отговори, че при наложените за втори път ограничения, на лекарите се е наложило да се адаптират без да спират прегледите и консултациите за бременни и родилки, както се е случило при първото затваряне. С по-строг график, с еднакви предпазни мерки за персонала и пациентите, без придружители и посещения по време на хоспитализационния престой, строга дезинфекция и хигиена - персонална и на помещенията.

Прекъснати са били посещения на членовете на семействата на деца с по-дълъг престой в болницата-боледуващи, недоносени. Контактът е бил осъществяван с разговори по телефона, с видеовръзка с децата, с изпращане на снимки и клипове.

Според д-р Узунова има осъвременяване на картината на раждаемостта в страната. Все повече семейства желаят второ, трето и дори четвърто дете. Повече многоплодни бременности има във връзка с репродуктивните технологии. По-висока остава възрастта за първо раждане в градовете, намалява броят на децата, родени с аномалии, което се дължи на добрата и все по разпространена пренатална ехографска диагностика, генетичен скрининг и профилактика по време на бременността.