Заради ниската раждаемост и високата смъртност силно ще обезлюдят планинските райони и Северозападна България. Мерки за справяне с демографския срив кабинетът трябва да представи до края на ноември, предаде БНТ.

И при най-оптимистичния, и при най-песимистичният сценарий на НСИ – населението на България ще продължи да намалява с по около 30 000 души годишно.

Най-тревожният факт е, че високата смъртност ще се запази. Страната ни и сега е първенец по този показател в Европа.

Не е толкова голям проблемът, че населението намалява в абсолютни стойности или че се променя етническата структура, смята Доц. Георги Бърдаров, от Геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Огромният проблем е, че то застарява при липса на младо население. Това ще тежи все повече на младите хора като данъци, социални осигуровки и като цяло на икономиката в бъдещето. Това е една социална бомба, която ни очаква.

И още: НСИ прогнозира, че през 2070 г. 100 работещи ще издържат 109 пенсионери, което ще натовари неимоверно социалните системи, най-вече пенсионната. Сега съотношението работещи-пенсионери е 100:78.

Имаме вече области в България, където на 100, излизащи в пенсионна възраст, за съответната година влизат 48-49 в активна възраст, т.е. на двама пенсионери само един ги замества.

Вследствие на негативните тенденции обезлюдяването на планинските райони ще продължи. С най-бърз темп се топят градовете Смолян, Видин, Габрово, Враца и Кюстендил, чието население се очаква да спадне между два и три пъти.

Само София ще продължи да се разраства. Прогнозите са към 2070 г. в София да живеят 1,6 милиона души, или 30% от населението на страната.

Населението ще продължи да застарява, прогнозират още от НСИ. В Смолян, който ще се стопи до между 17-20 000 души, възрастовата диспропорция ще се усети най-силно.

За да се справи с демографския срив, правителството ще представи конкретни мерки пред парламента.