Нови безредици избухнаха с участието на демонстранти от митинга в подкрепа на президента Румен Радев. Малко преди 11 часа тази вечер група недоволни започнаха да замерят полицаите с различни предмети, а някои от тях влязоха в открит конфликт, отказвайки да изпълняват разпореждания. 

Всички снимки вижте тук >>

В един момент напрежението рязко нарасна и се стигна до сблъсък, който приключи със задържани. Все още непотвърдена информация сочи, че арестуваните са четирима, а трима служители на МВР са получили леки наранявания.

Пространството между Министерски съвет и Президентството остана заето с демонстранти до най-късни часове. Повечето от тях скандираха, без да влизат в стълкновение с полицията. По-агресивните се разположиха на първа линия срещу униформените, които не слажиха бойна екипировка в опит да покажат, че не целят прилагане на сила.

След като в района се позиционираха допълнителни сили за сигурност, жандармеристите отстъпиха с няколко метра назад, това вдъхна спокойствие сред митингуващите и напрежението постепенно утихна.  

Стопкадър от БНТ

По-рано днес напрежение възникна на две места в центъра на София - едната в близост до храм-паметника "Св. Александър Невски" и паметника "Левски", а другата - кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. "Георги Сава Раковски". И на двете места поддръжниците на президента опитаха да блокират напускащите града автобуси с представители от структурите на ГЕРБ, които поддържат правителството.

Стопкадър от БНТ

До края на вечерта на различни места в центъра на столицата между 10 и 20 души са били отведени от полицаи. Към момента не е ясно дали ще престоят 24 часа в ареста или ще им бъдат съставени предупредителни протоколи по Закона за МВР. 

Управляващите отговориха с остро видеоизявление. Те обявиха, че оттеглящите се от митинга техни симпатизанти са били нападнати от ултраси и платени провокатори.

"Върху автобусите беше извършен истински погром. Стъклата им бяха изпочупени с камъни. Към момента няма пострадали членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ, но това се дължи единствено на щастлива случайност. Остро осъждаме подобни действия. След тази вечер става ясно, че този, който нарича легитимно избраното правителство "мутри", си служи с мутренски способи за дестабилизация на страната при това в исторически момент за държавата - приемането на България в чакалнята на еврозоната", казват от партията.

От ГЕРБ държат незабавно президентът Румен Радев, Корнелия Нинова, Румен Петков, Татяна Дончева, Христо Иванов, Арман Бабикян, Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Мая Манолова и всички останали, които "размахваха юмруци и средни пръсти, да поемат политическата отговорност за тези вандалски действия".

"Президентът Румен Радев е длъжен да излезе и да призове всички платени провокатори да се приберат от улицата. Ако не го направи, то ще считаме, че той е основният подбудител за тези умишлени действия. Той беше този, който излезе и вдигна юмрук срещу народа", настояват от ГЕРБ.

В отговор на декларацията на ГЕРБ от пресслужбата на президента коментираха, че властта дължи отговор на целия народ за вихрещата се корупция и проваленото си управление.

Те цитират призива на държавния глава към гражданите от по-рано днес:

"Не бъдете в никакъв случай агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край. Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро"