Държавният глава Румен Радев се появи на протеста на "Дондуков" 2, който се провежда за втора вечер пред сградата на президентството в негова защита след акция на прокуратурата към секретаря му Пламен Узунов и съветника му Илия Милушев.

Вижте снимки

Протестът започна около 16 часа и до момента са се събрали стотици. 

"Протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре. Стига да сме мъдри и непреклонни", обяви президентът пред протестиращите.

"Затова трябва да заявим ясно нашите принципи, няма да повторим грешките от 2013 г., няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби. Няма да се делим на българи и турци. Както, някой в своето безсилие се опитват да разиграват етническата карта, защото има ясно кредо - свобода, законност, справедливост за всеки един в България", каза още Радев.

И обяви: "Не сме тук, защото сме еднакви, а да защитим свободата си. Тук сме, за да кажем не на политическите репресии и прокурорския рекет, не на произвола, който погазва принципа за невинност".

Снимка: БТА

"Гешев е позор" - скандираха протестиращите, които прекъснаха словото на Радев.

Но той продължи: "Не на прокурорското бездействие срещу корупцията, която разсипва България. Тук сме, за да кажем не на страха, на който се опира мафията, завладяла държавата, за да защитим природата и бъдещето на родината, в която искат да се върнат милиони, прокудени от отчаяние. България е за всички тях, не е бащиния и собственост на олигарсите, а собственост за всички нас. Искаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда".

Снимка: БТА

В заключение Румен Радев призова протестиращите да няма агресия срещу хората от предстоящия протест, организиран от ГЕРБ пред Министерски съвет, защото "те са там от принуда и страх, нека им помогнем".

Снимка: Bulfoto

"В следващите дни мафията ще разколва протеста, ще казва, че вие сте платени. Но платените протести са там, където са автобусите", каза държавният глава.

"С нашия протест гласуваме за бъдещето на България. На площада ще напишем историята, от която няма да се срамуваме. Всички заедно, каза още президентът и отново повтори вчерашния си лозунг: "Мутри вън. Бог да пази България".

След думите си пред протестиращите Румен Радев мина през хората, с които се здрависа, а с няколко говори по отделно.

Снимка: Bulfoto

Организатори на акцията под надслов "Да спасим демокрацията" са скулптурът проф. Станислав Минеков, политическият анализатор Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов. На него бе и Мая Манолова и други политически лица, главно от БСП, имаше и граждани.

Днешната демонстрация започна с песента на "Скорпионс" - "Вятърът на промяната", последва "Металика" със "За кого бие камбаната". 

Пред сградата на президенството има засилено полицейско присъствие.