Още 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" пристигнаха минути след 7 часа тази сутрин на летище София, откъдето ще бъдат разпределени до всички точки на страната, съобщи БНР.

Вижте снимки

Това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5 хил. души, беше доставена на 26 декември миналата година.

На следващия ден започна имунизацията на медиците на първа линия, която продължава и до днес като част от първата фаза на ваксинационния план.

В 10 ч. ще започне вторият етап от ваксинирането на личния състав на Военномедицинска академия (ВМА). Втора доза ще бъде поставена на началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски и всички медици, които бяха ваксинирани срещу Covid-19 в края на месец декември.

Днес ще бъде имунизиран срещу коронавируса и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Втората доза ваксината ще му бъде поставена в 11 ч. в аудиторията на клиниката по неврология на Александровска болница.

Втората партида с 25 хил. ваксини пристигна на 4 януари и веднага след това бе разпределена до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

На 13 януари България получи 2400 дози от втората одобрена ваксина срещу коронавирус - тази на "Moderna", които останаха в РЗИ-София. Още 4000 дози трябва да пристигнат на 25 януари. Имунизацията с тази ваксина изисква поставянето на две дози в интервал от 28 дни. 

Целта на здравното министерство е 36% от населението на страната да бъде ваксинирано през първите шест месеца на годината.