Новите случаи на коронавирус в Нидерландия достигнаха днес нов рекорден денонощен ръст от 3294, показват данни, разпространени от здравните власти, цитирани от Ройтерс.

Броят на новите случаи на коронавирус отбелязва рекордни стойности почти всеки ден от средата на септември и вчера за първи път надхвърли прага от 3000, посочва агенцията.

Нидерландското правителство в понеделник въведе пакет от нови мерки за ограничаване ръста на инфекциите.

Междувременно стана ясно, че над една четвърт от тестваните за новия коронавирус ултраортодоксални евреи в Израел са дали положителна проба, предаде ДПА, като се позова на израелското министерство на здравеопазването.

Около 12 процента от 9-те милиона жители на страната са представители на тази общност, сочат данни на Израелския институт за демокрация. Положителна проба са дали между 25 и 33 на сто от тестваните за коронавируса ултраортодоксални евреи.

Голям е делът на заразените и при арабското малцинство. Представителите на тази общност, подобно на ултраортодоксалните евреи, живеят на големи семейства и често участват в масови прояви като молитви в нарушение на противоепидемичните мерки.

Очаква се броят на случаите на коронавирус в Израел да се увеличи след струпването на много хора за молитва в понеделник по случай Йом Кипур (Деня на изкуплението) - най-свещения ден в еврейския календар.

Към днешна дата броят на тежко болните от Ковид-19 в страната е над 800. Експерти предупреждават, че израелската здравна система е пред колапс. Миналата седмица в Израел бяха регистрирани рекордните за едно денонощие близо 8500 нови случая. Общият брой на регистрираните заразени в страната доближава 240 000, 1547 от които са починали.

На този фон безработните в Израел вече са над 900 000. Близо 180 000 души са се регистрирали на трудовата борса, откакто този месец бе въведена втората национална карантина от началото на пандемията.