Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Йордан Христосков пред bTV.

При експлозията в бившия завод "Миджур" край село Горни Лом на 1 октомври загинаха 13 мъже и две жени, сред които и 29-годишният изпълнителен директор и син на собственика Емил Митков.

Два дни след взрива стана ясно, че лицензът на фирмата е бил отнет два пъти - през 2007 и 2010 година. След обжалване в съда обаче лицензът е възобновен. Тогава вътрешният министър Йордан Бакалов лаконично заяви: "Причините за взрива са комплексни, но бизнесът трябва да разбере, че освен да мисли за забогатяване, трябва взема и предпазни мерки, защото резултатът се видя".
 
При проверка през август т.г. пък Инспекцията по труда е установила 13 нарушения в завода, някои от които фрапиращи, и е съставила 7 акта, но предписанията не са били изпълнени.

"Този вид предприятия са обект на постоянен контрол, имало е предписания, но работодателят е продължил да прави нарушения. Той не си е свършил работата, независимо от налаганите административни и наказателни мерки, предприети спрямо него. Обжалвал е в съда тези предписания и често една част от тях са отменяни от съда, което означава, че той е разчитал на това, че може да продължи да работи по същия начин", обясни Йордан Христосков.

Социалният министър допълни, че той лично е съобщил на близките на загиналите какво се е случило.

"Обясних им, че взривът е бил толкова силен, че работниците са били изпепелени. Две жени припаднаха в краката ми. След това разбрах, че едната за кратко време губи второ дете", каза Христосков.

Министърът се закани, че ще направи всичко възможно, този който е виновен за трагедията да бъде наказан. Той увери, че ще бъде подпомогнато всяко семейство.

"Ще им помогна и да се ускорят процедурите, за да бъдат обезщетени близките. Наследниците ще получат по 10 000 лева от държавата, както и по около 900 лева помощ от Министерството на труда и социалната политика. Осигуряваме и наследствени пенсии", добави Йордан Христосков.

МО помага с военни и техника на разследващите

Следствието работи, оказваме необходимото съдействие с експерти и с техника и ще го оставим да се произнесе, каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред журналисти в отговор на въпрос за взрива в Горни Лом, цитиран от БТА.

"В рамките на МО това е още един повод за усъвършенстване на процесите по поддържане и боравене с боеприпаси. Надявам се, че поне в армията такива инциденти няма да се случват в бъдеще", каза Шаламанов.

Попитан защо обаче в Гърция отказват да утилизират такива боеприпаси, а това се прави у нас, военният министър предположи, че става въпрос за международен търг, в който е участвала българска фирма и го е спечелила, и така според него въпросът не е "в отказване или неотказване".

На репликата, че в Гърция твърдят, че е опасно, Шаламанов отговори "да, опасно е". На въпрос, че на фирмата два пъти е отнеман лицензът, а междуведомствената комисия продължава да я включва в търговете, и дали не е необходима промяна в законодателството, Велизар Шаламанов коментира, че всичко трябва да има много по-ясен процес на взимане на решения, с отговорности и с истинска електронна регистрация, като решенията бъдат базирани на повече данни и на реална информация.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?