Той уточни, че ще продължат да наблюдават периметъра, съобщиха БТА и Дарик.

Експлозията избухна във фабриката за боеприпаси вчера късно следобед. По време на взрива в цеха е имало 15 души - 12 работници, синът на собственика, който е изпълнителен директор, началникът на смяна и технологът на фабриката. Пострадаха три жени, които са настанени в болниците в Монтана и Видин. Опасност за живота им няма.

От прокуратурата съобщиха, че екип от 15 следователи от Националната следствена служба осъществява разследването на взрива в Горни Лом. В рамките на екипа са обособени групи от следователи и експерти, на които са възложени конкретни действия (огледи, претърсвания, разпити) в района на инцидента, във Видин и в София.

Шефът на пожарната каза още, че взривът е бил изключително силен. Две от сградите и част от цеха ги няма и на тяхно място има кратери. Значителни са повредите и на съседните сгради и отломки по 150 - 200 килограма са летели на стотици метри.
МВР пусна и първи снимки от мястото на взрива, направени от самолет на МО.

Вижте снимки от взрива >>>

"Взривът е предизвикан от изключително мощно вещество", допълни Николов.

Той каза, че властите са съобщили на близките на загиналите, на които помощ оказват психолози. По отношение причината за експлозията главният комисар спомена за човешка грешка.

"Каква точно човешка грешка е станала, не мога да кажа", обясни той.

Директорът на "Пожарна безопасност" уточни, че информациите в медиите за 7 ТИР-а, натоварени с мини, са спекулация.

"Видях три коли в непосредствена близост до експлодиралия цех, от които са останали само железа. Частичка не можах да видя от човек или от животинка, която е била на близо", каза комисар Николов.

Вицепремиерът и министър на труда Йордан Христосков допълни, че вече има акт на Инспекцията на труда - заводът е затворен и едва ли някога ще продължи да работи.

Кметският наместник на село Средогрив Красимир Кирилов съобщи, че трима от загиналите  - съпрузи на около 45-годишна възраст и една жена, са жители на селото, предаде "Фокус".

Семейството оставя двама сираци – момчета на 25 години и на 5 години. Мъжът и жената дълги години работеха с големия си син в Кипър. Върнаха се в Средогрив и започнаха работа във фабриката. Големият им син първо остана да работи в Кипър, но преди месец-два и той се прибра в село. Гледаше малкия си брат”, обясни Кирилов.

Загиналата жена пък доскоро живяла във Видин, но се преместила в Средогрив, за да се грижи за майка си, която била на легло.

Работеше първа смяна, но след това се премести втора, за да може заедно със семейството да пътуват от Средогрив. Тя има дъщеря на около 16 години”, допълни кметският наместник.

Чичо и племенникът му от Монтана също са сред жертвите. Съпругата на по-младия мъж пристигна още снощи в Горни Лом с надежда да научи нещо за събдата им. Двамата имат малко момченце.

Загинал е и 26-годишният Михаил от Горни Лом. Баща му Димитър, който също е работил в завода, е влязъл още вчера в разрушения цех, за да търси сина си, предаде bTV.

"Детето ми беше там и влязох сам след взрива в завода. Обадих се на 112 и тръгнах. Казваха ми да не влизам, но не послушах никого. Детето ми бе там, кой да чакам? Две коли на фирмата и бус бяха залепени за една стена. Всичко беше разрушено и изравнено със земята. Взривът е бил страшен. Съмняваме се, че е причинен от мина. Хората от службите не казаха това. Може би е имало смесване на отпадъчен тротил от мините и хексоген. Според силата на експлозията, смятам, че може това да е причината”, разказа още Димитър.

Той добави, че е минал през центъра на взрива.

Подканих полицията и пожарната да влязат, но те се оттеглиха на страни. Почувствах се безпомощен. Нямаше помощ от никъде”, каза още той.

С решение на правителството 3 октомври е обявен за ден на национален траур за жертвите на трагедията в Горни Лом.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?