С успех приключи търсенето на 2-годишния Мехмед от Якоруда, съобщи bTV. 

Детето е открито от гражданин живо и здраво в разположеното наблизо село Бунцево. Към момента не е ясно как то е стигнало до там, тъй като става дума за 13 км разстояние. Момченцето е открито от горски служител в местността "Малката река".

В село Бунцево семейството е имало роднини, те са разпитвани още сутринта, но не е имало информация за малкия Мехмед. Как детето е стигнало до местността и защо, предстои да установи разследването.

Според "24 часа" детето е открито в дома на семейство, което е близко на родителите му. Най-вероятно става въпрос за разправия между роднини.

През юли 2001 година от Бунцево изчезна четиригодишният Абди.

Момчето бе с родителите си в планината, за да събират сено. Тогава го оставиха за кратко в колата и след това установиха, че го няма. По същия начин Абди бе издирван от стотици полицаи и доброволци. Намерен бе осем дни по-късно жив и здрав на около 2000 м надморска височина в Рила.

Изчезването му бе загадка и никой не вярваше, че толкова малко дете може да оцелее в планината без храна, без вода и при температура около 1-2 градуса. Имаше съмнение, че е отвлечено, държано някъде и след това пуснато, но полицията тогава каза, че няма криминално престъпление.

Към 17, 00 часа бе категорично потвърдено, че горският служител е открил детето не в дома на роднините, а извън селото.

Над 70 полицаи и десетки доброволци търсеха момчето в продължение на целия ден.

Детето бе в неизвестност от вчера, бе издирвано цяла нощ. Сигнал за изчезването на Мехмед Юркин, който е на 2 години и 7 месеца, е получен на телефон 112 около 18 часа снощи. Незабавно бе сформиран екип от полицейски служители, които предприеха издирвателни действия. В помощ на полицията се включиха служители на пожарната, общината и планинската спасителна служба в Разлог.

Мехмед е бил последно забелязан около 17,00 часа вчера в двора на дома си в Якоруда с по-малката му сестра, докато днес не бе открит. 

По-рано от прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство за изясняване причините за изчезването на детето и дали не е настъпило поради извършено престъпление по чл. 142а, ал. 3, т. 1 подл.2 вр с ал.1 от Наказателния кодекс - противозаконно лишаване от свобода на малолетно лице. Разследването е започнато при условия на неотложност с разпит на свидетел и се извършва под надзора на Районна прокуратура Разлог.