Общо в отсечката са станали пет верижни катастрофи - три в лентата за София и две в лентата за Стара Загора.

Около 7.50 ч. между село Плодовитово и Чирпан в посока Стара Загора, където е имало гъста мъгла, в мантинелата катастрофира камион "Мерцедес".
Към мястото на инцидента се отправил полицейски автомобил от РПУ-Чирпан.

На метри преди спрелия в аварийната лента камион, полицаите забелязали граждани, сигнализиращи за възникнал пътен инцидент в насрещното платно. Полицейският автомобил подал десен мигач за престрояване в аварийната лента и тогава върху него връхлетял втори камион, движещ се в посока Стара Загора, който преобърнал по таван полицейската кола.

При последвалия оглед било установено, че вторият камион ударил патрулната кола, тъй като друг товарен автомобил го застигнал и блъснал. След катастрофата полицаите, макар и с леки наранявания, успели да се измъкнат от колата и подали сигнал до РПУ-Чирпан за усложнената обстановка. Незабавно са мобилизирани всички налични полицейски служители, които преминали към ръчно регулиране на пътния трафик по магистралата в проблемната пътна отсечка.

Движението е спряно в 8.30 ч. от входа на магистрала “Марица” до Чирпан, като движението в посока Стара Загора е осъществявано обходно. Трафикът в пътната отсечка в посока София не е спиран, но колите са се движили с ниска скорост и при максимално внимание от страна на водачите.

Сред пострадилите 8 души няма със сериозни наранявания -  преобладават охлузните наранявания и натъртвания, но към момента от чирпанската болница се изчакват окончателните заключения на лекарите за състоянието на потърпевшите, сред които и един македонски гражданин.

Работата по установяване на причините за катастрофите, самоличността на водачите и пострадалите продължава.

Рано сутринта в София пък загина 55-годишен мъж от Костинброд, който се удари челно с "Фолксваген Джета" в автобус от градския транспорт, движещ се по линия 86. Все още не са известни причините за тежката катастрофа, допълват от МВР.