В края на август председателят на сдружението Иван Груйкин съобщи на пресконференция, че завеждат колективен граждански иск срещу вътрешното ведомство с общата претенция от 50 млн. лв. за нанесени неимуществени щети на подалите заявления за издаване на лични документи.

От сдружението настояват Софийски градски съд (СГС) да признае, че за периода от 1 април до 26 август МВР противоправно е нарушило сроковете за издаване на лични документи и нормалната организация и ред за издаването им.

На 16 септември обаче съдията от СГС Асен Воденичаров е отказал да разглежда колективния иск. "Съдия Асен Воденичаров счита, че в конкретния случай не е налице увреден колективен интерес, както и че кръгът на пострадалите е конкретно определен и че на всички тях е накърнен личният им интерес. С подобни доводи съдията, без да го заявява изрично, явно счита за правилно всеки увреден гражданин да води индивидуално дело за защита на своя засегнат интерес", се казва в декларация на сдружението.

Според организацията решението на съда предизвиквало "поредния въпрос за състоянието на съдебната система, здрав разум и подчинение единствено на закона, а не на дисциплиниращите откровения на премиера и неговия вътрешен министър. Които, очевидно, биха били най-доволни от подобно развитие на делото".

Гражданска инициатива "Справедливост" ще обжалва определението в законния срок.