Две от трансплантациите бяха извършени миналата нощ в София.
На 45-годишна жена с цироза, която чака донор от близо година, беше трансплантиран черен дроб от хирурзите във ВМА.
Успоредно с това в УНСБАЛ „Св.Екатерина” беше извършена успешна трансплантация на сърце на 26-годишна жена, съобщиха от Министерство на здравеопазването.
Двете трансплантации са извършени успешно и пациентките вече са изведени в реанимационните отделения и се възстановяват.

Екип от специалисти вчера преценяваше подходящите реципиенти за трансплантации на двата бъбрека. Те ще бъдат извършени в Александровска болница в София.

18-годишната Натали от монтанското село Благово е донорът, съобщи в. "24 часа". На 8 август ученичката яхнала Piaggio без регистрационна табела в посока Монтана и повече никой не я видял. След като вечерта не се прибрала, по сигнал на родителите полицията започна да я издирва. Ден по-късно тя била намерена в кома близо до язовир "Чернила", а мотопедът бил до нея.

През юни друга 18-годишна ученичка от Павликени стана донор на четирима - дари нов живот на петмесечно бебе, двама бъбречно болни и австриец. Момичето катастрофира на 16 юни на пътя между Павликени и Стамболово. Тогава шофьорът на колата, в която се возела Александрина, изгубил управление на десен завой и автомобилът се преобърнал. Момичето бе докарано в кома във великотърновската болница с тежка черепно-мозъчна травма и фрактура на бедрото, а по-късно получи мозъчен отток. Въпреки усилията на лекарите, на 23 юни тя изпадна в мозъчна смърт. Тогава родителите решиха да дадат съгласие за донорство.