18-годишна мотористка става донор на четирима

18-годишна ученичка, катастрофирала с мотор, доведе до 15-тата донорска ситуация за 2010 г. у нас и даде нов шанс на четирима нуждаещи се българи.

Обратно в новината

Коментари - 18-годишна мотористка става донор на четирима | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Възхищавам се на такива хора, които в толкова тежък за тях момент решават да спасят човешки живот!!!! Поклон!

Mного жалко за станалото!!! Eдин умира, друг плаче а трети се р а д в а!!! Kакво става??? Hещо не е в ред!!!

Трябва да се инкриминират изнасянето на органи от донори за хора, които не са български граждани или не живеят в България, когато у нас има реципиент, който чака присаждане. Австрийци, немци и какви ли не се възползват от донорски програми, но не съм чул българин да е получил втори шанс от външен донор. Да се разследват присажданията на органи от наши донори извършени в чужбина, за да се установи дали няма търговия. Ако няма чакащ реципиент, тогава да се разреши изнасяне за чуждестранен такъв. А не да се получава така, че у нас чакащите да бъдат пренебрегнати заради това, че някой на Запад се нуждае от присаждане.

А защо само 15 донорства? Това е срамно малък брой... Хора, осъзнайте се - след като умрете, органите вече няма да ви трябват, защо не помогнете да се спасят няколко човешки живота? Аз съм декларирал официално желанието си да бъда донор, направете го и вие, днес!

Мисля че видът хомо сапиенс е като вирус за тази планета и я унищожава. Следователно трябва да изчезне.

На това мнение съм и аз .Ние само унищожаваме и по гадното е ,че го прави ме в името на ПАРИТЕ.

Толкова грозно ми звучат разсъжденията ви, че ми се повръща. Молете се да не ви се случва - нито едното, нито другото!

Не е нужно повърхностно отношение по този въпрос. Колкото може да ти се наложш да станеш реципиент, толкова може да се случи да станеш донор. Процентите са 50 на 50. Така че голям залък хапни, голяма дума не казвай. Ако някой си отива от този свят, по-добре е да помогне на някой друг, който се бори да остане... Не дай Боже, ако се случи нещо с мен, съм дала съгласието си да помогна на някой друг.

Мисля, че някои много са се увлекли с аргумнетите. Тук се споменава конкретен случай. Щом се споменава има вероятност родители и близки да четат., а дори и да не четат трябв ада се отнесем с уважени към паметта на момичето. Това трябва на първо място трябва ние да го отчитаме. На второ - ДИР. Да пусне статистика или статията за донорството-всеки си пише там арагументите. Темата е деликатна и изключително болезнена за близките. Всеки трябва да мисли преди да пише. Журналистите също. Това изречение тук е крайно неприемливо: "На 8 август ученичката яхнала Piaggio без регистрационна табела в посока Монтана и повече никой не я видял". И журналистът да не ми се сърди, а да мисли за доверието, което имам в него.

Доста е спорно донорството в състояние на "мозъчна смърт".Никой не казва поставена ли е правилно диагнозата "мозъчна смърт",направени ли са необходимите тестове,защото има доста случаи на пациенти които излизат от състояние на мозъчна смърт.В чужбина това състояние се прецизира с много изследвания.Не знам тук дали се прави всичко необходимо да се спаси пациента или по-скоро да му се вземат органите ..Дали родителите са сигурни че е направено необходимото, лекарите да спасят живота й.И най-слабото проявление на мозъчна дейност установено с прецизна техника изключва това състояние.Та мисълта ми е дали хората знаят правата си,в случая близките и дали ги търсят в такива случаи и някой разяснява ли им ги,относно изследванията.Тук се пише за млада донорка,спасила чужд живот ,но не се подчертава ,че това е за сметка на нейния живот.Донорството е вторично.Не знам дали това е похвално или не,но един млад живот е прекъснат,за което не се коментира.

Аз съм ЗА-донорството. Един умира,а на други им се дава шанс за живот! Просто,такъв е живота.

Лека пръст на момичето и поклон пред решението на родителите му - за това се иска много сила. А на всички, които бълват помия на фона на тази новина - майната им !

Присъединявам се на 100%.

Бог да прости момичето! Отвращавам се на коментара на подписалия/та се като Биджи. Ако мнозинството е простолюдие, защото не мисли като вас, намерете си аристократи, с които да разменяте "ценните" си мисли.

Алоу,наистина ли имаме такива специалисти!!!

Авторът на изповедта до "до пипи" от 19.08.2010 17:28, ме развълнува. Благодаря Ви, защото с искреността си потвърдихте съмненията, които имам. Надявам се директорката на Изпълнителната агенция по трансплантации да чете или поне да й докладват за написаното по медии и форуми.

Според една голяма част от простолюдието явно е по-добре органите да ги ядат червейте в гроба, отколкото да се присадят и да дадат живот на хора.

По добре за изгният вгроба от колкото да ги дам на някой изрод платил примерно 1 милион евр. Децата ми няма да ги видят тези пари .... те ще влязат в джоба на някой лекар мародер.

Родители, пазете децата си. Лека му пръст на момичето.

Тази новина добра или лоша е? Загинало момиче на 18 години, 4-ма спасени?! Едно е ясно - момичето не е имало намерение да загива и заслугата да даде органите на нуждаещи се не е нейна. На пък заслугата е на нейните близки - една хуманна постъпка

нагледен пример какво следва от неразумното шофиране

WLado ако си направиш труда да прочетеш по долу написаното от мен ще видиш,че момичето не е починало от безрасъдно шофиране.

Седнал съм да пиша за хемодиализата, защото имам отлична представа. Аз съм на диализа от шест години и нямам никави странични увреждания. Имам изчистване на кръвта 87%, имам диуреза над литър и половина, кръвна картина като на здрав човек- хемоглобин леко нисък 110, креатенин 480 начало и 160 в края, останалите стойности в норма, кръвно налягане 120/80. Не съм се оставил само на хемодиализа, а се поддържам с витамини, мощни антиоксиданти, разнообразна и силна храна, медикаменти за укрепване на кръвоносните съдове, лек спорт, пътувания и положителни емоции. Не се ограничавам с течности. Не се ограничавам с плодове и зеленчуци, поради високия процент изчистване. Чувствам се пълноценен, имам сили и енергия, работя на добре платена работа на пълен работен ден, пътувам в команидровки. Имам семейство, за което се грижа. От опита, който имам с хемодиализата, съм видял ,че пациентите страдат поради незнание и инертно отношение към проблема, не четат и не са запознати, съответно не се грижат за себе си по необходимя начин и не се поддържат, а чакат само на хемодиализата, от което получават всички посочени от теб усложнения. Ти като си трансплантирана, защо не споделиш на публиката за имуноподтискащите препарати, които трябва да пиеш докато си жива, за това, че тези препарати са безумно скъпи за българите и че не се доставят редовно на пациентие, за това че от тези препарати се получават едни от най-тежките и смъртоносни форми на рак, за това че по клинични медицински стандарти присадения бъбрек при най-успешната трансплантация се отхвърля от организма между петата и седмата година от операцията и пациента ако остане жив, се връща пак на хемодиализа, но претърпява отново операция/ии за отстраняване на отхвърления бъбрек. Защо не споделиш на публиката как такъв пациент, в резултат от подтискането на имунната система, накрая умира ако не от рак, от банална вирусна инфекция, която иначе здравите хора изкарват на крак. Защо не споделиш всички ограничения в диетата на хранене, плюс психологическата травма от страха от отхвърляне. Да не говорим за заробващите разходи по трансплантацията и към близките на трансплантирания. И най-накрая да останеш жив след трансплантация е изключение, а не правило, и си е направо късмет. За шест години, от всички двайсетина трансплантирани, които познавам, е останал само един жив пациент - късмет.

човече, ти направо я разби пипи бе! може ли така? добра надежда и даде, няма що. от къде тръгна къде стигна? радвам се за теб, че се чувстваш добре с хемодиализата, ама помисли дали и твоето не е просто късмет и не бъди жесток с другите, при положение, че самият ти се бориш всеки ден за живота си. желая ти здраве

Не знам къде ходиш на хемодиализа и каква ти е диагнозата, но аз съм минал по твоя път (в момента съм трансплантиран) и не познавам човек (а познавам МНОГО на хемодиализа), който да е с тези показатели след 6 години на апарата. А глупостите, които си написал за след трансплантацията... дори не ми се ще да коментирам... Те сигурно по целия свят са тъпи и затова мъчат хората с трансплантации, за да може след 5 години пак да си ги върна на хемодиализа или спокойно да си умрат от рак... Вземи попрочети малко, преди да пишеш глупости...

От колко време си трансплантиран?

Курти, приятелю, аз тук не повдигам спор кое е по-добре, диализа или трансплантация. Просто споделям за неосведомените, че за успешна трансплантация се иска много късмет и че нещата не стоят толкова просто и лесно. Разбира се, че е най-добре успешна трансплантация и оттърваване от диализата. Не те познавам, но искрено се радвам, че си успял и че три години живееш трансплантиран. Относно твърдението ти, че съм казал "глупости" за след трансплантацията, може и да е вярно, но това не си го измислям аз. Това го прочетох в няколко немски сайта, посветени на трансплантацията. Както вероятно знаеш германците и французите са с най - добра донорска система в Европа. Германците са определили средна стойност на преживяемост с трансплантиран бъбрек. В Германия, при успешна трансплантация пациента автоматично се включва още с операцията за чакащ за нов орган /бъбрек/ и те твърдят, че средно остойностено по клинични стандарти, новият бъбрек евентуално ще се отхвърли между петата и седмата година и пациента веднага е включен в тяхната програма за следваща операция /ако това се наложи/. Дори е отбелязано, че по този начин има пациенти, които доживяват до дълбока старост, с две и даже три трансплантации по тази схема. Това както знаеш в България го няма. Тук хората си мислят, че да получиш нов орган, е като да идеш да си купиш кола. Освен това нали не ми казваш, че преживелите трансплантирани са повече на брой от починалите.

Браво на момичето! Спасило е живот!

Какво е това "браво" - че не е жива ли? Егати тъпака си

Браво! Похвална е постъпката на родителите! Жалко за безрасъдната постъпка на детето им. И дано поне реципиентите се възползуват максимално от органите и да живеят дълго. Но от друга страна се питам, там между Благово и Монтана е една дълга и що-годе права отсечка (шосе 81). А дали пък някой, каращ с бясна скорост (защото е права отсечката там и всеки настъпва повечко на такива места) не я застигнал в гръб и не я отмлатил в канавката ??? После да е възирал като не е имало свидетели и да се е покрил в Монтана ?!? Май, за съжаление, поради липса на камери там, няма как да се провери тая версия... А иначе всички по-надолу говорят глупости, какъв "мощен мотор" е Пиаджо-то ?!? Това не е никакъв мотор, това си е "тротинетка" за градски цели и кратки разстояния! Но не това е въпросът, а къде е тръгнала, като явно е не е имала книжка за това, и какво в действителност се е случило в последствие... Жалко за толкова младият живот, които по-късно щеше може би да даде живот на поне още едно българско бебе... и без това намаляваме адски при тая липса на раждаемост. Съболезнования на близките и поздравления за не егоистичното им решение.

Хубаво е,когато някой не знае какво точно е станал да не се прави на многознайко и да не съди детето. Детето не е изпаднало в кома,защото е карало с бясна скорост или някой го бил отнесал от пътя.Трагедията е друга и на нито един родител не го пожелавам. Само ще ви кажа,че при аутопсията е констатирано,че момичето е било удушено...другите неща ще ги спестя. Моите съболезнования на близките :(

Изобщо не съдя момичето, а казвам, че е безрасъдно щом като нямаш книжка и не знаеш да караш, да взимаш моторчето и да запрашваш към друг град, пък било той и близо. А и как не са знаели родителите къде е и какви ги върши...но това е друга тема де. А ти откъде си сигурен, че е така (че е душена) ??? Ако е душена, то тогава иде реч за умишлено убийство и кой я е проследил и нападнал тогава ??? Каквото и да е, горката, сигурно доста се е мъчила... мир на духа й.

Свалям шапка на тази благородна постъпка от страна на родителите в този неимоверно труден момент..! Мир на праха на тези момичета, не видели нищо от живота!

Темата е взривоопасна, и не само у нас . Може би (с оглед на много неща) би било по-правилно да е с увеличена дискретност . (контролът отделно). Съболезнования на близките .

Съгласен съм с "тъжно", че трансплантациите на органи само удължават мъките и на пациента и на близките. Всъщност хората ужасно страдат. До колкото знам, в природата няма такъв вариант за удължаване на живота и като всяко противоестествено нещо става трудно и със съмнителен успех. А пък идеята, че починалия донор продължава да живее чрез приемника е напразна утеха.

Имайте малко уважение предвид характера на темата, която се обсъжда. Ако Ваш близък се нуждае от трансплантация, не дай Боже, надали ще разсъждавате така примитивно. Съболезнования на близките на момичето!

Сит на гладен вяра няма, ама ти разсъждаваш пристрастно. Човека говори принципно за природата ( ако имаш друг пример освен себе си - дай го!)а ти пишеш от лична гледна точка! Опитвам се да те разбера, не мога да бъда в твоята ситуация и ти съчувствам, но това принципно не оправя нещата. Съчувствие към родителите на момичето, но е грозна картината - нещастието на едни е щастие за други....

Странно... колко лесно човек си позволява коментари за една толкова деликатна тема.При това напълно безчувствено.За кое се замисли - за загубата, мъката, за трудното решение, за надеждата....?

Бог да прости момичето!И браво на родителите, постъпката им е много благородна ще знаят ,че частици от детето им ще живее в други хора !

лека му пръст на момичето...а за родителите му,горките...искренно сажалявам за загубата ви... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

благородна постъпка.

Жалко за момичето!!! Бог да я прости! Лека и пр

след като си седнала да пишеш тук имаш ли представа какво значи хемодиализа , какво представлява и какви са последиците от нея че да да даваш мнение да се извършват трансплантации само в краен случай? Хората на хемодиализа се чувстват добре най-много първите 5години,ако под добре се разбира постоянна отпадналост,умора,много високо или много ниско кръвно, ограничение на течности храни и т.н и т.н. след тези 5години вече са увредени сърце,черен дроб,костна система и още и още...... и ти на това му викаш живот. Аз съм трансплантирана и знам какво е 3 пъти в седмицата да си прикован към системи и животът ти да зависи от тях и всеки ден сега благодаря че имам възможност да живея втори живот. Така че стига глупости колко добре си живеят хората на хемодиализа. Моите съболезнования на семейството и поклон пред благородната им постъпка.

Жалко за детето.Много трудно,но благородно решение на родителите.

Да живеят донорите !!!

разфасоването на човек с мозъчна или друг вид смърт ме отвращава. Да не дава Господ, но ако това се случи на мой близък не бих дала съгласие. От друга страна съзнавам- напълно егоистично е но ако на мой близък се наложи присаждане ще приема част от такова тяло. Но винаги ще мисля с чувство на притеснение за донора, кайто са осакатено тяло. Господ ни е дал тялото цяло и със всичките му нужни части и така ни е казал да го предадем на земята. Нищо че това е само мъртва материя. Нищо че душата е важна. Когато ние мислим за нашите мъртви близка с душата си, ние ги виждаме с телата им и образът им е цял. И там си има сърце, бъбрек черен дроб. Виждаме телесното отражение в нашето съзнание. Аз не искам да го видя осакатено. И без това смрътта е грозна. Плашиме друго- дали нашите лекари не са овладяли умението В МОМЕНТ НА ГОЛЯМА МЪКА НА БЛИЗКИТЕ да оказват уж мек натиск за донорство. Та нали присаждането ги прослява професионално. Пък и народът ни е доста непросветен и не знаем какво връщност мисли за донорството. Не лапали мухи - каквото му внушават това да пее.

Но ако твой близък чака с години за жизнено важна трансплантация на оргън и близък на подходящ донор мисли като теб и не даде, как ще се почустваш? А месо ядеш нали? То нали е от разфасован труп на същество, което е било миловидно, тичало, играло и т.н. Ако това добиче е било преродена душа на твой близък и ти си хапваш от него, а? Добре е, че близките на донорите не мислят префърцунено като теб. В Англия знаеш ли как казват на мотористите:"летящите донори", защото при тях обикновенно се чупят черепните кутии и крайниците. Органите им остават здрави. Душата на човек няма нищо общо с физическата материя наречена"тяло". Душата просто е обитавала това физическо тяло временно(за твое успокоение).

За мен основния философски въпос е не кое е първично- яйцето или кокошката, а има ли прераждане! Ако си привърженик на идеята за пререждане, донорството, под каквато и да е форма, е оправдано! Ако живота е един единствен, всяка реклама за донорство трябва да се забрани!

Рядко съм срещала подобен примитивизъм в истинския му вид...

Точно така 1 разумен човек!Не си играйте на господ

Това се нарича егоизъм... Което е типично за прости кухи лейки като тебе! Та значи на въпроса: когато трябва на тебе да ти е неприятно - не става.. обаче за да ти стане приятно нямаш никакви скруполи да направиш някой друг нещастен! ТЪПА ПРОСТА ПАТКА!

+1

Не случайно наричат мотористите донори. Помисли си - ако е толкова смлян, че да не става нищо от него но по някаква случайност сърцето е здраво? Заради някаквите предрасъдъци няма да го дадеш ли? Че той трупа си е обезобразен и без това. А така ти отнемаш чуждия живот, който разчита на това сърце!

Към признавам: не е хубаво да си толкова консервативен, но да излагаш на показ простотията си е направо непростимо. Мязаш ми на тези съвременни неанердалци, които не приемат дори кръвопреливане, но ако недай Боже се наложи да бъдат подлагани на животоспасяващи манипулации без да се налага да искат съгласието им (или това на близките им, изповядващи аналогични възгледи), то постфактум те не биха се съгласили да ги приведат в обратно състоянието, в което са били и да ги оставят да си умрат съобразно волята на Всевишншя (най-често Аллах). Не е ЧОВЕШКЖО да излагаш на показ отживелите си възгледи, а най-циничното в случая е, че нямаш нищо напротив ТИ или твои БЛИЗКИ да се възползват от благородството на изпадналите в такова деликатно положение близки на починалите. ПО-ХУБАВО вземи и се гръмни със скапания си мироглед (дано да знаеш всички думи, които съм използвал).

това пак въобще не го приемам.това за господ-добре ,ама да изгният органите в земята е направо глупаво,меко казано.ако те могат да дарят живот на други други ,значи сме длажни да ги дарим.освен всичко това е вазвишено.пак и сте голям егоист ,както пишете .това което са направили родителите е вазвишено.браво на тях

Абсурдно мислене!Хора, добре ли сте?

Ти си типичен представител за тази част на света - готов да взима, но ако трябва да дава, започва да обвива лицемерието си във всякакви псевдофилософски съждения. Жалкото е, че ще отгледаш и възпиташ деца. Дано не разсъждават като теб.

На тебе успешно са ти внушили да плямпаш за господ

Не ми харесва поръчковата тенденция да се пишат заглавия и да се внушава, като че ли донорите съзнателно правят подаръци, спасяват животи и прочее. Всъщност донорът няма заслуга, и, още повече, няма никакво намерение да умира и да подлага тялото си на разфасоване за чуждо добро. Такова намерение е дълбоко противоестествено и неморално, разбира се. Чудя се, как е възможно нормален човек да напише, че момиче, загинало трагично е "дарило живот"... При това ясно е, че става дума за случайно събитие, даже не за самоубийство. Ами то, такова писане, си е проява на умишлен дебилизъм, пък и неуважение към загиналите. Да не говорим, че не е нормално да се подлагат роднините на дилемата да дадат или не органи. Всъщност те са героите, които трябва да бъдат подпомагани, морално поне. Защото трудно е за човек, който няма 6-10 г висше медицинско образование и специализация, да прецени... дали детето му е изпаднало в мозъчна смърт. Изцяло на доверие на лекаря е решението. Плюс нужно е и да се преодолее многовековен обичай да не се осквернява тялото на мъртвия. И, накрая, ролята на тези героични роднини е, да не допускат злоупотреби от страна на експерти с медицинско образование. За да не заживеем като във филм на ужасите и да не се върнем към времената на канибализма.

Като ти изключа ника, много точно си написал!

чудесен коментар - и мен ме вбеси заглавието. Причината е че копелдаците дето пишуркат се кефят на идеята да се разфасова човек повече отколкото на възможността някой да получи втори шанс. Професоналното изкривяване е минало границите на психичното здраве УВИ!

много точно си го написал. и ника е на място. преди време гледах (година може би) репортаж: един баща, чието дете беше "разфасовано" поради същото, автомобилна катастрофа. човека ревеше, а изродите с микрофона и камерата: "как се решихте?". врязала ми е се в главата репликата: "защо всичко това трябва да се заравя в земята. по-добре някой да живее."

Преди време по АМ Хемус имаше билборд със следния надпис:"ПЪТНИ ХУЛИГАНИ,ДАРИХТЕ ЛИ ОРГАНИТЕ СИ?!"

Сигурно са я махнали вече...

интересно дали ще разследват дали някой не и е "помогнал" да излезе от пътя.

LUMak личи си, че си LUMpen! Разбирам ти намека за мозъчната трансплантация, но напразно ме нападаш и напразно ме обиждаш, след като не съм казал нищо лошо. Просто се сетих и направих коментар, че има хора, които не заслужават жертвата и благородния жест, който са направили родителите на загиналото момиче, като са дали съгласие за донорство на органите на детето им. А иначе си много прав за мозъчната трансплантация - виж си коментара и ще познаеш кой има нужда!

А ти като нямаш нужда от такава, що се впрягаш ? Или си от категорията хора, които не "заслужават" ?

Хора, защо се нервите?? Живота е даден за радости! И двамата сте прави с различни примери от живота, не е нужно да търсите кой по...или най...Жалко за момичето! Донорството трябва да е алтернатива при смъртен случай, а не реклама за човечност!

евала на тези родители. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА НАТАЛИ!ЖАЛКО ЗА ТОВА МЛАДО ДЕТЕ И РОДИТЕЛИТЕ МУ,САМО СИ МИСЛЯ ,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ТОЛКОВА ДА ИМ УГАЖДАМЕ СЪС СКЪПИ ИГРАЧКИ.ДАНО НЕ ВИ ПРОЗВУЧИ ГРУБО.

Не можеш да си представиш, колко си права! Много родители слагат знак а равенство между удовлетвотени материални желания на децата им (или техните собствени детски мечти) и любовта на родителя! Да не спираме детето - един безумен девиз, подковаван от разни психо(аналитици, лози, атри и т.н.) А човека с опит е родителя! Това момиче е възможно да бе живо, ако родителите му бяха забранили да се качва на мотор, изхождайки от темперамента му ( не кара разумно) или от пола му ( една дама няма място на мощен мотор)! Ама да не скършим хатъра на детето.....не винаги последиците са добри! Дано някой родители се размислят по въпроса, защото ако зависи само от търговците на мотори....

Играчки ли? В Америка карат коли от 15 годишни...

Трансплантацията по - специално на бъбрек не е панацея. Хората си мислят, че отиваш, лягаш под ножа и се събуждаш с нов бъбрек и почва дълъг и безметежен живот. Изобщо няма такова нещо. Води се статистика за успешните операции, но никой не съобщава какво се случва с пациентите след операцията. Повечето пациенти, които са претърпели успешно присаждане на бъбрек, скоро след операцията умират от усложнения. За това много пациенти на хемодиализа предпочитат да не се оперират. Имайте предвид, че ако пациента се чувства добре, спокойно може да живее дълги години и до дълбока старост на хемодиализа. С това се свиква ако си добре. Например има пациенти, които ходят на хемодиализа нощно време, а през деня са на работа и си гледат семействата, въобще живеят нормален живот. Според мен трансплантация на бъбрек трябва да се прави, само ако няма никакъв шанс човека да може да оживее и на хемодиализа. Аз имах познат, който много добре си живееше на диализа, даже пътуваше и водеше семейството си на море. Той обаче, беше амбициран да получи нов бъбрек и успя да се уреди с трансплантация. Този човек почина в страшни мъки три месеца след трансплантацията от гъбична инфекция на белите дробове. Ако не беше се трансплантирал, сега още щеше да е жив и да се радва на хубав живот. Обаче, човешкото око нали е ненаситно...

Абе хората обичат да се разчувстват ама наскоро гледах предаването по телевизията (не помня по коя програма беше) и статистиката е че с ново сърце първите 5 години доживяват 90% от случайте, до 8 години по-малко от 70% а до 10 по-малко от 50%. Е дали има смисъл от трансплантации сами си правете извод- май в повечето случаи е само яко удължаване на мъките и надеждите както за човека така и за роднините

как може да не си заслужава да изкараш още години с близките си, ако са 5 добре, десет още по-добре ... ами ако си от онези 50% които живеят повече

Това за бъбреците. А за сърце и др. шанса за оживяване е още по-малък. Но усилено премълчават за крайния резултат.

Поклон!

Сълзи потекоха от очите ми, като четох статията. Поклон на такива родители и вечна памет на момичето.

Бог да го прости детето. Много благородни родители.

Те на мотористите така им викат - донори...

Лека и пръст!Благодарности на родителите за жеста към непознати в нужда!А ти момченце си просто неадекватен.Дано никога не ти се случи нещо подобно!

Абе не знам кой е неадекватен, но аз не карам мотор с 200км/ч и си ценя живота, за разлика от донорите...

Не му е мястото в момента за хумор,бил той и черен. А иначе си прав-аз бих казала на хората да бъдат егоисти и да пазят своя живот,вместо посмъртно да спасяват чуждия. Ама нали е голям кеф да яхнеш мотора и газ до дупка...Съболезнования на родителите!

А на тези с подобни на твоето изказване им викат ОЛИГОФРЕНИ

По-добре жив олигофрен, отколкото мъртъв донор, не мислиш ли? Или и на теб кръвта ти е пълна с бензин, а главата с вакуум!