В страната има 90 зони за къпане по Черноморието - в областите Бургас, Варна, Добрич и четири във вътрешността на страната - в Кърджали и в Разград.
Нито една зона не би се появила като червена точка, обособяваща местата, негодни за къпане, каза Димитров, цитиран от БТА и БГНЕС.
Имали сме лоши проби на някои от местата, след това са взимани повторни проби и е установени, че това е било краткотрайно и инцидентно, поясни той.

Резултатите от извършения мониторинг на водите и анализа на пробите е към 8 август. Има единични лоши проби на зони за къпане, последвали са препоръки за отстраняване на причините за замърсяването и при взетите повторни проби, резултатите са в норма, посочи Димитров.

 Най-чисти са плажовете по Северното Черноморие, които са отдалечени от заселените територии, като Русалка, Шабла, и на юг от Бургас - край Приморско.
Данните за миналата година, подобно и на предишни години, показват, че отново с най-лошо качество са водите покрай плажовете на Варна - Офицерския плаж, Южния плаж (в близост до пристанището).
Поради замърсяване от непречистени отпадъчни води на канализационна станция миналата година е издадена забрана за къпане на Попския плаж до Царево.

Проблеми заради пречиствателна станция има и на Златни пясъци.

Наскоро местни жители се оплакаха, че замърсени с фекалии води се изливат в морето на централния плаж в Равда.

През юли миналата година Районната здравна инспекция (РЗИ) на Варна установи фекално замърсяване и в района на Офицерския плаж. През 2007 г. фекални води заляха и Южния плаж на морската столица, което тогава доведе до неговото временно затваряне. Проблемът във Варна вече окончателно е решен, след като миналата седмица екоминистър Нона Караджова откри модернизирата пречиствателна станция на града.

Само 6 населени места по Черноморието нямат пречиствателни станции.

Нещата по река Дунав са коренно различни, мерките, които могат да бъдат взети на територията на България са изключително трудни, бих казал невъзможни, каза още директорът на ДОЗ.
"Всичко, което идва като замърсяване на водите на се е случило по-нагоре по течението на реката. Водата там е неподходяща за къпане, "с влошени качества, които не се поддават на някакво вмешателство да бъдат подобрени", поясни той.
На всички места по крайбрежието на Дунав, където хората отиват да се къпят, мисля, че трябва областният управител да издаде забрана за къпане, заяви  Димитров.

От миналата година България работи по нова европейска директива, според която се изследват два микробиологични показатели в зоните за къпане - ешерихия коли и ентерококи. На практика обаче у нас се извършва по-разширен мониторинг за химични показатели, който не е задължителен в Европа, обясни Димитров. Той отбеляза, че оценяването и класирането на местата за къпане никъде не се прави въз основа само на една проба, или само от един сезон, а на база на годишен мониторинг и анализ.

Европейската класация за качеството на водите за къпане от 2011 г. поставя България на 5-6 място, като тази година се очаква да бъде на по-предна позиция.
От тази година се поставят нови табели на плажовете край местата за къпане с информация за качеството на зоните. На охраняваните плажове те трябва да бъдат поставени от концесионерите, а на неохраняемите - от областния управител или кмета на съответното населено място.