Повече от 100 души от персонала на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол - лекари, медицински сестри и санитари, излязоха на протест с искане за повишение на месечните възнаграждения.

Те поискаха начална заплата 1150 лева за лекарите, вместо сегашните 850 лева, и 952 лева за сестрите, при сегашните 650 лева.

Протестиращите заявиха, че ако възнагражденията не бъдат повишени до 1 август, 80 на сто от работещите ще подадат в един ден предизвестия за напускане.

Снимка: БТА

Според директора на болницата д-р Панайот Диманов заплатите са ниски, но сегашните приходи не позволяват увеличение. Той обвини колегите си в липса на диалог и обяви протестът за нелигитимен. Диманов  каза, че ямболската болница е една от малкото в страната без задължения, но пари за по-високи заплати няма. Болницата няма неразплатени задължения, но съществуват и неработещи отделения. Увеличение с 50 лева на основните заплати е възможно, ако от първи юли бъде увеличена стойността на някои от клиничните пътеки и тези средства бъдат заработени, допълни той.

Снимка: БТА