Нелепата смърт на 13-годишното германско момиче Сара потресе цялата страна, цитира изданията БНР.
Германците са особено възмутени от факта, че басейнът в хотел "Берлин" в курорта "Златни пясъци" е работел без разрешително, че решетката на помпата била счупена и се допускат туристи и деца, без да е гарантирана тяхната сигурност.

Местните медии задават въпроса защо германски туристи посещават незаконни басейни, където е застрашен животът им.
Цитират се и думите на лекарка от болницата във Варна, че смъртта на момичето е вследствие на престъпна небрежност.

Бащата на Сара е съкрушен. Той довел дъщеря си в България, за да се разсее след смъртта на майка си, починала преди две години. Сега той вече е загубил и двете - и съпругата си, и дъщеря си.

Преди 2 г. 13-годишата Ива Христова се удави в басейн в Разград, засмукана от помпа. Едва през февруари срещу петима души бяха повдигнати обвинения за причинена смърт по непредпазливост и немарливо изпълнение на занятие.

Басейните по Северното Черноморие оказва се работят без контрол, стана ясно вчера.
От над 220 басейна край Варна близо половината не са подали документи в общината, за да им бъде издадено разрешително за работа, съобщи пред БТА зам.-кметът по здравеопазването Христо Бозов.
На три басейна е отказано да работят, защото не са назначили спасители. Досега инспектори са проверили 64 водни съоръжения.

На 22 юни Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас запечата два незаконни басейна в Слънчев бряг. Те са към хотелите "Созопол" и "Бургас".

"Сезонът отива на зле и за съжаление това си го причиняваме ние самите. Няма по-лоша реклама от това в курортите ти да се натровят или да пострадат туристи. От подобни инциденти на България може да й излезе изключително лошо име и това да се отрази години напред", коментира в интервю за в."Стандарт" кметът на Каварна Цонко Цонев и призовава да се задействат всички отговорни институции.

По думите му е време какво предлагат пакетите "ол инклузив" на ниски цени.
"Но опитите да се печели с тарикатлъци като некачествена храна и напитки, когато се слиза под дадена цена, удря директно по имиджа на България като туристическа дестинация", добавя той.