"Когато има такова престъпление, простият въпрос е къде са парите. Отговорът - парите ги няма. Оттук нататък се започва сериозна работа по намирани на парите. Фактът на престъплението е доказан. Могат да възникнат различни версии." Това заяви в ефира на Нова адвокат Марин Марковски във връзка с кражбата на един милион лева от банкова служителка.

"Парите просто са скрити. Следата е скрита и парите също. Най-интересният въпрос е ако се скрият, заслужава ли си. Да прогнозираме какво ще се случи с тази жена. Тя прави пълни признания, обвинението е доказано. Съкратено съдебно следствие, присъда 18 години. Намаляват се с една трета - стават 12. След 6 години може да излезе от сливенския затвор. На пръв поглед може и да си струва, но това не е така", отбеляза адвокат Марковски.

"Механизмът е много важен. Той е скучен, но много важен. Банката би трябвало малко повече да охранява влога. Дърпането на парите е станало, когато тя се разпорежда, защото тя има такова право с даден влог. Тя може да внася, да тегли, да превежда по този влог.

Банкерката е трябвало да уведоми, съгласно вътрешния ред на банката, своя колежка, която да направи проверка. Този вложител, който иска да направи превод, трябва да представи документ за самоличност. Той трябва да е там. Другата служителка трябва да провери,такъв е редът. Обаче не са го правили", обясни адвокатът.

"Когато разполага с възможността като служител на банката да се разпорежда с влог, да извършва плащане, това е задължение на банката. Правилникът казва така: Всеки един клиент, който идва да извърши теглене, представя личен документ. Служителката трябва да провери има ли такъв влог.

Преводът се извършва без подпис, по нареждане, което остава в банката. Тя съобщава, че има клиент, който трябва да извърши даден превод. Нейната колежка не е извършила проверка", каза още той.

Адвокат Марковски не вярва в "романтичния елемент" в историята. Според него съвременната жена не може да се влюби толкова безпаметно в непознат.

Малка част от сумата се оказва в монтанското село Мокреш. 30 000 лева са иззети от дома на млад мъж, който бил в основата на източването. Той бил виртуален любовник на банковата служителка.