Тиха, спокойна и податлива на манипулации - така криминалният психолог проф. Калин Гайдаров описа пред bTV 38-годишната банкова служителка от Варна Невена Йорданова, която във вторник беше задържана и обвинена за източването на близо 1 милион лева от сметките на клиенти на банката.

По думите на проф. Гайдаров, парите са голямо изкушение и има много случаи, в които хората не могат да устоят, когато работят с големи суми. Според задържаната служителка, парите са били изпращани на мъж в Монтана, с когото са поддържали отношения само в Интернет и никога не са се виждали.

"Виртуалният партньор може да съществува, общуването в мрежите е достатъчно пълноценно за специфична категория хора, които нямат достатъчно контакти в реалната среда", посочи психологът и каза още, че има хипотеза партньорът да е измислен герой. Въпросният мъж все още не е задържан от органите на реда.

По думите на проф. Гайдаров възрастта на жена е ключова, защото тя е на 38 години и е необвързана. Това според психолога я прави податлива на манипулации от мъж.

"На 38 години тя е с потенциала, който трябва да разгърне. Има пориви, потенциал, който трябва да бъде разгърнат. Той е свързан с майчински инстинкти. Този подтик от природата, той трябва да се реализира", обясни той.

Експертът обаче посочи, че е недопустимо банката да не забележи източването 3 години.

Предполага се, че за този период банковата служителка е извършила около 50 тегления на средства от чужди сметки. Всеки път сумата е била различна, като основно е варирала между 5 и 20 хил. лв. От банката обаче подават сигнал в прокуратурата едва в началото на тази седмица.

"Днешното време е технологично, не бива да изключваме хипотезата, че случаят е реален. Това са важни аспекти от човешкия живот и ако нямаш изградена социална представа, ти можеш да си въобразяваш някакви неща, които са странни за обществото", посочи криминалният психолог.

Според него, банкерката е искала да се реализира като личност, макар и по един доста необичаен начин: "Можеш да си въобразяваш част от нещата и да ги реализираш по странен начин". Психологът обясни, че фактът, че тя има вид на скромен и затворен човек, пречи на социалното общуване, към което всички ние се стремим.

Проф. Гайдаров изтъкна, че фактът, че преди присвояването на парите банкерката и баща и са теглили кредити, парите от които също са изпратени на непознати, говори, че цялата история наистина има личен момент, а не става въпрос само за алчност.

"Възможно е да бъде манипулирана с много неща през тази връзка с този странен човек, който ние все още не знаем кой е. Но най-вероятно става дума за такъв тип манипулация", каза криминалистът.