Заради замърсяване на въздуха с фини прахови частици /ФПЧ/ годишно в България умират над 8000 души и това би следвало да е сигналната лампа, която да накара всички институции да активизират своите действия за решаването на този проблем. Това отбеляза омбудсмънът Мая Манолова при откриването на кръгла маса, посветена на замърсеността на въздуха в столицата.

Тя посочи, че повод за днешната дискусия са множеството жалби, които постъпват в институцията през годините, и които стават все повече през последните месеци. За мен това е показателно за разрастването на проблема с чистотата на атмосферния въздух, каза Манолова.

Омбудсманът представи основните очаквания на гражданите, изложени в жалбите, които е получила от "Овча купел", "Западен парк" и "Красна поляна".

По думите й хората настояват за конкретни действия и конкретни резултати сега. Сред очакванията им са мерките, които не изискват финансов ресурс или изискват малък финансов ресурс, да бъдат предприети незабавно. Гражданите настояват за повече измервателни уреди на невралгичните точки и за повече информация от системата за ранно предупреждение.

Сред участниците на дискусията са представители на Столична община, МОСВ, МЗХГ, ИАГ, МТСП, АСП, ГДПБЗН от МВР, МЗ, НИМХ, ДАМТИ, от висши учебни заведения, неправителствени организации и граждани.

Заместник кметът на Столичната община Йоана Христова коментира, че тази година миенето на улиците в столицата ще бъде два пъти повече. С 24 процента повече ще е е механизираното метене за сметка на ръчното, каза още тя.

Христова представи всички мерки, които Столичната община е предприела за справяне с проблема като сред тя са проектите за увеличаване на зеленината в столицата, изграждане на буферни паркинги при метростанциите, мерките за реагиране в дни със замърсяване като зеления билет за пътуване в градския транспорт, проверките срещу извършители на нерегламентирано изгаряне на отпадъци, проектите за подмяна на отоплителни инсталации, доставяне на пречиствателни филтри за комини на битови сгради и др.