Премиерът Бойко Борисов обеща да изпълни всички мерки за чистотата на въздуха, които са приети или набелязани по времето на кабинета "Орешарски", подкрепян от БСП и ДПС.  Той коментира темата от парламентарната трибуна след като БСП използва присъствието му в залата заради парламентарния контрол и излезе с декларация за мръсния въздух.

"Поемам ангажимент по време на мандата на БСП и ДПС всички мерки, които екоминистерството тогава е приело или е искало да въведе, да ги направя", каза премиерът Бойко Борисов.

"Да ви успокоя, абсолютно всичко, каквото като стратегия сте имали, ще бъде изпълнено, колкото и да струва", добави министър-председателят. Във връзка с декларацията на БСП Борисов припомни и 2008-2009 г., когато беше кмет на София.

"Над София се виеше от Кремиковци дим с всички цветове на дъгата. Ако тогава е мерен въздуха, не знам какъв е щял да бъде. Не искам да говоря за жълтия дим на завода в Стара  Загора", каза премиерът.

БСП: Правителството прати 18 общини за "зелен хайвер"

БСП обвини управляващите в провал на политиката за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Декларацията от името на ПГ на "БСП за България" беше прочетена от Манол Генов в началото на парламентарния контрол.

От левицата посочиха, че тече четвърта година, откакто е заведено дело от ЕК срещу България за системно неспазване на пределно допустимите норми на замърсяване на въздуха, и нараства опасността от налагане на санкции.

"ЕК директно алармира, че България "спи" от доста време по мерките на вредните емисии от битово отопление. Министърът на околната среда се опита да размие отговорността за мащабния управленски провал точно по този въпрос - за убийствен атмосферен въздух в нашите градове", коментира Манол Генов.

Съгласно данните на Изпълнителната агенция по околната среда 25 общини са с нарушено качество на атмосферния въздух, заяви той.

Генов отбеляза, че преди година и половина Министерството на околната среда и водите насърчително е обявило как ще се реши проблемът, като за това са били предвидени 115 млн. лева.

"Бяха обследвани тези 25 общини, бяха написани общински програми и мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух, но в крайна сметка този екологичен проблем ще се реши частично, защото на тези средства ще се възрадват само 7 общини - Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община. Останалите държавата ги нареди на опашката да се справят сами", посочи Манол Генов.

Той отбеляза, че липсват мотиви за отпадане на мерки, предложени от отрязаните от финансиране общини. На кметовете на тези общини, властта откровено им каза, че каквото и да са свършили, в момента пари няма и скоро няма да има, защото усвояването на първите средства е с краен срок 31 декември 2023 г.  "Тези 18 общини, които не бяха допуснати до финансиране, бяха пратени за "зелен хайвер"", каза още депутатът от БСП.

"Хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите". Ще свалят маските срещу задушаване едва когато ви свалят от власт", каза в заключение Манол Генов.