Увеличението на цената на газа е по волята на българския регулатор, а не е отражение на съотношението между търсене и предлагане - това заяви пред bTV Светослав Иванов, председател на Българска асоциация "Природен газ".

Преди дни от Булгаргаз поискаха увеличение на цената на синьото гориво с 3%.

Иванов обясни, че сметките на българските домакинства, които използват природен газ през ноември, са значително по-ниски в сравнение с другите методи. Според него увеличението от близо 2% ще означава 0.06 лв. повече във фактурите.

Експертът допълни, че през последните години в бранша има имитация на либералиацията на пазара.

Според Иванов замърсяването на въздуха е най ниско при отопление на газ

"В синята къща се отопляват на природен газ, а в зелената са на твърдо гориво. Виждате, че не може да се прави сравнение между 0 и 38.5 кг замърсяване с фини прахови частици, каза експертът.

Националната програма за газификация е практическа разработка, която беше възложена от Министерството на енергетиката преди пет години. Тя сега е в някое чекмедже на министерството, а аз предполагам, че тя става все по-актуална", заяви Иванов.

Според Иванов, България трябва да се газифицира до средното европейско ниво, което е над 60%. У нас едва 5% от домакинствата използват природен газ. Експертът заяви, че ако това се случи София ще стане чиста, колкото Виена.