Благодарение на системата за ранно известяване, строежът на трети лъч на метрото и вносът на нови електробуси, както и въвеждането на "зелен билет", нивото на замърсяване е спаднало със 17% през 2018 година, заяви по БНТ заместник-кметът по околна среда на Столичната община Йоана Христова.

Христова потвърди, че в последните дни е имало проблем с въздуха в столицата, но веднага са били предприети необходимите действия - активно миене на улиците на 17-и и 18 януари, както и извънредни проверки на Столичния инспекторат в автосервизи за вида отопление, което използват.

През почивните дни се появиха данни, че в няколко български града, сред които и столицата, нивото на фините прахови частици е било в пъти над нормата. От Столичната община обаче отрекоха тази информация, позовавайки се на данни от измервателните станции в София. От Общината поясниха, че данните през уикенда, които са предизвикали смут, са били на европейския индекс за чистота на въздуха (на Европейската агенция по околна среда), които не се обновяват в реално време и които са събирателно на различни видове замърсители. В същото време таблата в столицата показват моментното състояние - те постъпват от Националната система за мониторинг на въздуха. На базата на тези данни в момента чистотата на въздуха е в нормата.