Заради студа, безветрието и мъглите в няколко града на страната в четвъртък концентрацията на фини прахови частици беше над нормите. Сутринта замърсяването в няколко града на страната в четвъртък концентрацията на фини прахови частици беше над нормите. Сутринта замърсяването беше най-сериозно в Русе, където стойностите бяха два пъти над допустимото. Запрашен въздух дишаха и във Видин, Плевен, Ловеч, Горна Оряховица, Благоевград и Смолян, съобщава Нова тв.

Междувременно в парламента приеха мерки за борба със замърсяването. Депутатите въведоха стандарти за въглищата и брикетите за битово отопление. Целта е с по-качествено твърдо гориво да се намали съдържанието на сяра и пепел във въздуха.

Търговците на горива, които не спазват еконормите, ще бъдат глобявани от Държавната агенция за метрология и технически надзор. На служителите ще се възложи да контролират търговците и да унищожават некачествена стока на пазара.

От опозицията оспориха ефективността на агенцията в борбата с мръсния въздух.

"Държавната агенция бяга от този проблем, защото няма капацитет и експертизата. Всички знаете - те контролират язовирите, асансьорите, горивата и какво ли още не", коментира депутатът от БСП Манол Генов.

Стандартите при дървата за огрев ще определя земеделското министерство. То има шест месеца да каже кои дърва могат да се използват.

Местната власт също ще работи за чистотата на въздуха. Ако не подобряват показателите за период от три години назад, кметовете ще бъдат глобявани с между 5000 и 10 000 лв.

В Горна Оряховица, която е сред общините "първенци" по замърсяване с фини прахови частици, вече са набелязали мерки. През зимните месеци общината използва повече химикали, отколкото пясък и сол, които замърсяват повече околната среда.