Превишена концентрация на фини прахови частици тази сутрин беше регистрирана в 9 града. Данните са на Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия.

Най-значителни стойности над среднодневните норми са отчели уредите в София, Благоевград и Смолян. В Благоевград замърсяването е 3 пъти над нормата, а в София и Смолян - 2 пъти, съобщава "Нова телевизия".

Останалите градове с превишена концентрация на фини прахови частици са Перник, Русе, Горна Оряховица, Пловдив, Кърджали, Бургас.

МВР започна акция за контрол на замърсяванията от автомобилите. Екипи с газови анализатори проверяват състоянието на колите на пътя. Вятърът през последното денонощие раздвижи атмосферата, но само в северната половина на страната. По-значителни пориви обаче очакваме чак в средата на следващата седмица.

От Столичната община призоваха гражданите да използват градския транспорт и да ограничат употребата на лични автомобили, които са с по-нисък стандарт от Евро 5. Призовават се и хората, използващи твърдо гориво за битово отопление да преминат, при възможност, към алтернативно отопление.

Вчера също бяха измерени високи нивата на фините прахови частици в София, в Благоевград, Пловдив и Русе, както и във Варна, Велико Търново, Перник, Плевен и Шумен.

Столичните общинските съветници от БСП разпространиха позиция, в която припомнят, че с решение от 06.12.2018 г. Столичният общински съвет е приел, че предприемането на действия за реализиране на мярката "зелен билет" се възлага на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

"През последните два дни в София сме свидетели на наличие на няколкократно по-високи стойности от допустимите за замърсеност на въздуха. А управляващите в Столична община демонстрират арогантно мълчание и бездействие", заявяват социалистите и питат защо кметът Фандъкова не изпълнява решението на СОС и не въвежда "зелен билет".