Столична община проучва иновативната среда и новите технологии за подобряване качеството на атмосферния въздуха, каза за "Фокус" Йоана Христова, зам.-кмет на София по направление "Зелена система, екология и земеползване".

"Това е технология, която е прилагана в Индия по времето на големия маратон в Делхи. Тя е базирана на звукови вълни, които пречистват атмосферния въздух от фини прахови частици. Те се отлагат на земята, след което могат да бъдат събрани. Ще бъде изчакана и позицията на учените по тази технология", обясни тя.

Какъв е всъщност опитът на Индия

По време на полумаратона в Делхи на 21 октомври 2018 г. са използвани обаче радио вълни с ултра висока честота (УВЧ - UHF), за да се изчисти въздухът за бегачите. Използвана е експериментална технология за известно подобряване качеството на въздуха в града, съобщи тогава местната медия ndtv.com.

Индия е страната с 14-те най-замърсени града в света. Миналата година димът от изгаряне на растителни отпадъци в щатите Пенджаб и Харяна "произведе" токсичен смог, покрил Делхи и голяма част от Северна Индия.

След като медицински експерти настояха за отмяна на миналогодишната надпревара, организаторите на маратоните отговориха, като донесоха датата на състезанието до октомври, далеч от Дивали през ноември, когато се появиха камионетките.

Те също така се опитаха да потушат праха, който през зимата виси над града, включително реагенти от минната промишленост, за да обработват пътища, отпадайки водните пари по протежение на височината от 20 фута.

Експерименталната технология включва използването на UHF вълни за разсейване на замърсяването от фини прахови частици (такива с размери само до 2,5 микрона, известни като PM2.5), чийто размер - около 30 пъти по-малък от човешки косъм - им позволява да проникнат дълбоко в белите дробове.

"Беше страхотен ден с ясно небе и без инциденти, свързани със замърсяването, за нашите 35 000 бегачи", каза Вивек Сингх, управляващ директор на фирмата организатор на полумаратона Procam International за агенция Ройтерс.

Той каза, че правителството на Делхи, което миналата година прибягна до затваряне на електроцентралите и забрани движението на някои автомобили по пътищата, за се да изчисти въздуха, трябва да разгледа внимателно технологията UHF, произведена от базираната в Бангалор компания Devic Earth, за да смекчи замърсяването.

Показахме, че технологията работи и има смисъл да я представим на властите, пише индийското издание на 21 октомври.

Видях само един човек с маска, заяви Сингх и добави, че мерките са намалили замърсяването с "поне" 30% по време на надпреварата, въпреки че качеството на въздуха в станциите за наблюдение в близост до маршрута все още са показвали състоянието на въздуха като "много нездравословно" съгласно международните стандарти.