Това заяви пред "Фокус" проф. Емил Ботев, ръководител на департамента „Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Земетресение с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер разлюля Македония в 16.10 часа вчера. Данните бяха потвърдени от Европейския сеизмологичен център и Института по геофизика към БАН. Епицентърът на земетресението е бил в близост до Скопие. Трусът беше усетен и у нас - по високите етажи в София, Благоевград, Дупница и Радомир.

По думите на проф. Ботев се очаква да има още вторични трусове, защото напрежението на земните пластове в района още не се е разтоварило. Те обаче няма да бъдат усетени в България.

За района това земетресение не е от най-силните. Очаква се действително да има продължение на следтрусовата поредица, защото до този момент имаме общо 5 вторични труса след вчерашния от 16.10 часа и те са с магнитуд по-голям от 2-2,5 по Рихтер. В първото денонощие след такова земетресение стават десетки микроземетресения, които принципно не се усещат от хората“, обясни сеизмологът.

По думите му вторичните трусове няма да са с магнитуд 4 по скалата на Рихтер.

Проф. Емил Ботев обясни още, че земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер е от категорията на умерено-силните трусове.