Това съобщи пред Нова телевизия криминалният психолог Росен Йорданов, когото Рипчева е избрала да я представлява публично.

На 14 март т.г. 53-годишният Петко Петков застреля служителя на СОБТ Емил Шарков и рани трима негови колеги при опита им да изземат арсенал от дома му в Лясковец. Петков, който също бе ранен, е обвинен в умишлено убийство на полицай.

Вижте снимки от Лясковец >>>

Този случай не бива да бъде забравен. Майката на командоса Емил Шарков ме потърси, за да търси истината за смъртта на сина си. Тя има основателни причини, след като е говорила с негови колеги, да смята, че с действията си главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и командирът на отряда на СОБТ Георги Гайков са основните виновници за смъртта на сина й”, заяви Йорданов.

Според майката, едно от действията на Георги Гайков, което е в синхрон с главния секретар на МВР, е довело до смъртта на Емил Шарков.

"И това действие е, че въпреки липсата на техническо предимство в ситуацията, командирът на отряда е дал заповед да се продължи с атакуващите действия. Което е довело до смъртта на Шарков. Вината на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пък е за одобряването на този план, който е напълно неадекватен", обясни психологът.

По думите му са скрити много детайли и подробности по случая - допуснати са фрапантни грешки, продиктувани от "дебелашко самочувствие, арогантност и от липса на всякакъв професионализъм".

Ваня Рипчева е достигнала до подробности, които навеждат на мисълта, че разследването не е било обективно. Решението в Лясковец да бъдат изпратени командоси от София е било взето импулсивно, без сериозни инструктажи и проучвания. Действията на командира на отряда също са били грешни", категоричен бе криминалният психолог.

Майката настоява за провеждане на обективно разследване, както и командосите да не бъдат под командването на Гайков и Лазаров, за да кажат пълната истина.

Данните показват, че след случая се оказва сериозен натиск върху хората, които са участвали в акцията, а някои от тях са вече извън системата на МВР.  Имало и много източници на информация, които не са изследвани докрай.

Обикновено отрядът има камера, с която се заснема акцията. Ползван ли е при разследването този видео материал, за да се види какво се е случило? Убеден съм, че има такъв запис”, каза още Йорданов.