Това коментира д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, цитиран от БТА. Според него трябва да се вземат мерки за противодействие на реекспорта на лекарства.

Кацаров уточни обаче, че принципното му разбиране е, "че реекспортът е нещо много хубаво, затова сме европейци и затова сме в ЕС, това е общият пазар на ЕС". Няма нищо лошо - това е законна дейност, лошо няма в това - един търговец да намери своята пазарна ниша - да купи или да продаде, лошото е в това, че пациентите в нашата страната остават без лекарства, заяви д-р Кацаров.

По думите му "пациентите у нас остават без лекарства, защото има драматична разлика в регистрираната цена на лекарства в България и в Германия, Франция и в други държави". Когато едно лекарство струва 1000 лева в България, а в Германия същото лекарство е 2000 лева - най-естественото и законното е някой да си го купи официално, да го изнесе и да го продава, например в Германия, каза д-р Стойчо Кацаров.

По мнението му трябват промени, които да засегнат "природата на реекспорта на лекарства", за да се премахне икономическият смисъл и стимул да се купуват от тук лекарства, които след това да се изнасят в други страни.

Общо 59 процента от внесените у нас лекарства от страни от ЕС се изнасят обратно от България и по този начин "сме страна доста добра за този бизнес", но за съжаление, много несправедлива към пациентите, заяви Ваня Добрева - председател на асоциацията "Хипофиза". Тя заедно с Центъра за защита правата в здравеопазването, представиха данни за износ и внос на лекарства у нас, и за липса на жизненоважни медикаменти в българските аптеки.

Ваня Добрева каза, че страните от ЕС от години прилагат различни мерки за ограничаване на паралелния износ на лекарства. Според нея една от мерките, която би се приложила успешно у нас, е за двойното ценообразуване. Този модел се прилага в Испания от 1990 г. и при него притежателите на разрешение за употреба договарят с търговците на едро две цени - едната е за реимбурсираните от здравните фондове лекарства, а другата е за свободния пазар, обясни Добрева.