Не искам да си приписвам заслуги, но ние направихме чудо. Никой друг колега не успя да го направи в света. Избегнахме това, което се случи по света - с дисциплина. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Той се появи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб и съобщи, че пресконференциите се прекратяват.

"Днес правим 100 дни, откакто издадох заповедта за оперативния щаб. Пак ще благодаря на всички българи, на щаба, социалните работници, лекари и т.н. Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори, трети вълни, надяваме се всичко това да утихне, но с приключването на ежедневния брифинг на щаба целя само едно: за това лошо нещо, което се случи на света - в Испания удължиха извънредното положение, видяхте какво се случва в САЩ, мисля че това го избегнахме поради няколко причини. Дистанцията, дисциплината и дезинфекцията дадоха възможност да подготвим болниците, леглата, лекарствата. Огромен труд се вложи, но ние успяхме да третираме нашите болни с това, за което светът каза, че е най-ефективно от първия миг.  На щаба да кажа благодаря. На всички, които денонощно работихте", каза още премиерът.

Борисов обяви, че Националният оперативен щаб няма да бъде разформирован. Той ще продължи да работи до 31 декември, за да "може да сме готови, ако дойдат по-лоши събития".

"Информацията няма да бъде спряна, но трябва да се научим да живеем с вируса. Той не е утихнал, но ние чисто психологически искаме да се върнем по-бързо към нормалния начин на живот. Дано нямаме повод наново да възстановяваме този щаб. До 31 декември щабът трябва да гарантира задоволяването с тестове, маски, лекарства и облекла", допълни министър-председателят.

Дистанцията и дезинфекцията са категорично доказани в борбата срещу COVID-19. Те трябва да продължат да се спазват. Нека продължим да си мием ръцете и след 15 юни. Който иска, нека да носи маска на закрито. Трябва да се пазим, няма ваксина, няма лекарство, заяви премиерът.

По думите на Борисов, засега 14-дневната картина за пристигащите от трети страни ще остане.

"От 15 юни се надяваме да пуснем движението между България и Гърция. Мицотакис не иска по-рано, защото ги е страх. Той ще ни посети на 24 юни", посочи премиерът.

Той бе категоричен, че всичко, което се харчи, се харчи по-най-прозрачния начин и всяко едно министерство ще отчете. "Ще кажем къде се реализирани парите, които сме получили, заключи премиерът и напусна брифинга, за да отпътува към Габрово, където днес ще бъде открит обходният път.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че за последното денонощие има 25 нови случая за коронавирусна инфекция у нас, с което общият брой става 2585.

Осем от тях са в София, един в МБАЛ "Самоков", амбулаторни 6, Пазарджик - 7, Ямбол-3, Сливен -2, Разград -2, Видин, Пловдив и Русе по един.

"Има един нов случай на дете до 18-годишна възраст - касае се за 17-годишно момче в София. То е без симптоми и е на домашно лечение. Има и два нови случая на заразени медици - това са лекари от Пловдив и Сливен. Общият брой става 270", допълни Мутафчийски.

Починал е 68-годишен в Благоевград, така броят на жертвите на Covid-19 стават 147.

Обобщението за 100-те дни

По думите на ген. Мутафчийски, при работата на щаба основната цел е била да се поддържа ниска заболеваемост, за да може здравната система да се справи. Тази цел я изпълнихме, отчете шефът на ВМА.

Повишената бройка на заболели се наблюдаваше през април, после имаше пик на смъртността - за първи път отбелязахме 11 случая на смъртност, която се задържа за по две седмици.

Следващия момент с повишена заболеваемост е в седмицата 20-26 април, когато достигнахме най-много регистрирани за една седмица - 433 души новозаразени за седмица. За радост друг такъв пик нямаше.

Закономерно след това имаше спад, - когато се откриха доста ограничени клъстери, които туширахме, но не можахме да предотвратим повишената смъртност около средата и след средата на май, когато се регистрираха седмица с 18 и 20 починали за една седмица.

Към момента имаме прекръстосване на кривите, което се наблюдава от 24 май - на новозаразените спада, а тази на излекуваните расте.

Смъртността е в ниски граници в момента - около 10 на седмица, уточни ръководителят на щаба ген. Мутафчийски.

Ако ситуацията се влоши, няма да се отхлабят мерките, но предварителният ни план е рестрикциите да отпаднат, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и добави, че носенето на предпазни маски имат най-голямо значение за хора, проявяващи клинична картина на коронавируса. Носенето на маски ще остане препоръчително.

В Сърница са открити 25 заразени, като вероятно това е заради събирането на много хора за религиозните празници. Извършват се голям брой тестове. Седем от болните са приети в лечебни заведения, каза още Кунчев.

Сред тестваните от персонала на детските градини и ясли е открит един случай на заразен, посочи още Кунчев и уточни, че заразяването е станало в семейството и не е свързан със служебни ангажименти. В детските градини и ясли се върнаха 30-50 на сто от общия брой на децата. По думите му в следващите 10 дни ще се уточни как ще работят университетите.

"Искам да благодаря на всички български граждани за тяхната самодисциплина, на всички наши колеги, които работиха много усърдно. Успяха да се реорганизират болниците - да благодаря на всички директори и най-вече на тези, които работиха на първа линия и се справят с този огромен проблем", каза в заключение ген. Венцислав Мутафчийски.