От 2004 г. в ЕС е в сила забраната за опити с животни при производството на козметика, а от 2009 г. бе наложено същото ограничение и при създаването на съставки на козметични продукти.

Преди четири години бе забранено също използването на изпитани на животни продукти, както и продажбата им в европейската търговска мрежа.
С предстоящата пълна забрана се прекратяват изцяло опитите над животни за установяване на алергичните и причиняващите рак въздействия на козметични изделия.

Предвижда се ЕК да предложи нови възможности за изпитания на козметичните продукти, които не включват използването на животни.

Повечето българи не одобряват опитите с животни в козметиката, показа през 2011 г. проучване на МБМД, разпространено от природозащитната организация "Четири лапи".

Миналата година стана ясно, че контрабанда на бездомни кучета от Румъния, Сърбия, Черна гора, Босна, Хърватия се е превърнала в доходоносен бизнес. Кучетата се изнасят под предлог, че ще бъдат осиновени, но вместо в топли домове, обикновено завършват пътуването в лаборатории, или като подвижна мишена при изпробване на оръжия.