В Ден на отворените врати Комисията по досиетата показа за първи път публично всички архиви на Държавна сигурност. Най-много хора се спираха до печата и програма на старото ДПС или казано по друг начин - нелегалното турско национално освободително движение в България. Тези документи са иззети през 1986 година, те са веществени доказателства по следственото дело от тогава, съобщи bTV.

Това е безпрецедентно отваряне на този архив - централизирания в Банкя, в който има над 4 милиона документа на различни носители - хартиен, филмови документи, 402 видеокасети, каза по БНР Екатерина Бончева, член на Комисията, по повод деня на отворените врати в централизирания архив.

районът до началото на 90-те е бил секретенСградите до

снимка Павлин Даскалов

За първи път хората ще имат възможност да видят този масив. За първи път от 44 година решихме да го отворим. Това е най-модерната сграда за съхраняване на архиви в Източна Европа, категорична е тя.

Само документите на хартиен носител са над 14,5 и километра. Има, разбира се, и регистрационни карти и картони - над 2,5 млн., и всички документи, които доказват съпричастността на отделни хора към Държавна сигурност. Тук са и документите на хора, които са били проверявани, които са били обекти. /.../ Документите на всички хора, които са с установена принадлежност - над 16 000 души, могат да бъдат прочетени по заявка в читалнята на "Врабча" 1. Днес обаче, който дойде горе, ще може да пипне документите на ДС. Ще бъдат видени, за мен, едни от най-важните документи - регистрациите, защото те са безспорното доказателство, изтъкна по-рано днес Бончева.

На 15 км е изчислена дължината на хартиените документи

снимка Павлин Даскалов

Така наречените "картончета", около които е имало спекулации в миналото, са "сериозен документ, който, преди да бъде съставен, е необходимо да бъдат направени и допълнени други документи", обясни тя.

В Комисията по досиетата, която се намира в квартал "Михайлово" в Банкя, има 22 архивохранилища в два главни корпуса, които до началото на 90-те години на миналия век стари сгради, военни поделения, а целият район е бил секретен, затворен.

В тези два корпуса, в тези 22 архивохранилища, в които е този 15 км архив, е само архивът на хартиен носител. Иначе тук са над 3 млн. документа на различни носители. Има филми, има видео, има CD. Най-различни носители. Тук е и така наречената картотека, която е също едно от основните хранилища, защото там се съхраняват над 2,5 млн. карти и картони, регистрационни дневници, документи за унищожаване. Тоест документите, чрез които категорично се доказва принадлежността на лицата, на хората към ДС, отбеляза Бончева, цитирана за БНТ.

Старите хартии имат много години живот

Снимка: bTV

Мария Бонева, директор на дирекция "Архив" каза вчера за БНТ, че в метални шкафове са разположени картоните на обектите и на сътрудниците на всички поделения на ДС. В картотеките - както на военното разузнаване, така и на ДС - картоните са подреждани не по азбучен ред на нашата българска азбука, а по т. нар. фонетичен ред и там може да видите как са подредени буквичките. Като фонетичният ред започва с гласните и завършва с буквичката "р", изтъкна Бонева.

На въпрос на БНТ защо са подреждани така тя отговори, че целта на тази подредба е била да се запази конспирация, т.е., ако попадне случаен човек в картотеката, да не може да намери картона на лицето, което търси, защото няма да е подредено по азбучен ред. Фонетичният ред е много полезен и когато става въпрос за имена на чужденци.

Щатните служители и обектите на военното разузнаване са имали по два картона, а сътрудниците три.

ДС е разработвала кого ли не

снимка Павлин Даскалов

"От картоните може да се получи информация за идентификационните данни за лицето, може да се получи информация за неговия регистрационен номер, както и за архивния номер, когато делото му вече е архивирано. Това са картони на сътрудник от ПГУ, Първо главно управление, т.е. нашето външно разузнаване тогава в Държавна сигурност. От тези картони, това са също именни картони, а това е псевдонимен картон. Като в именните картони, забележете, се подреждат както на презиме, така и на фамилия", поясни Бонева. "Ако някой човек е имал няколко имена, например турско име и българско име, му се залагат повече картони. Съответно на презимето и фамилията на едното име и на другото име, така че може да се намери и на двете имена. И това е известният агент "Гоце". Това е нашият президент Георги Първанов. Това пък е картон, създаден след 10 ноември. Картон, създаден в съвременната служба, защото е на сътрудник, който е бил сътрудник в ДС и е продължил в съвременните служби. Това е кой - министърът ни на отбраната. Нарочно сме подбрали картони на известни лица, за да се увери обществеността, че не сме си измислили", разказа Мария Бонева, цитирана от БНТ.

"Обектите са много повече на брой от сътрудниците, т.е. ДС е разработвала кого ли не. Кого ли не. Това е ролята на ДС - да държи народа в подчинение, да знае всичко за него и да може да го спира в развитието му, ако нещо е сбъркал партийната линия", коментира тя.

Информация от картоните е била вписвана и в регистрационни дневници.

"Ето го агент Иван. Ето го уникалния регистрационен номер. Виждате как са номерата. Няма как да вмъкна допълнително някой. Няма как да стане. Веднага ще се разбере, че е фалшиво. В регистрационни дневници няма вписани имена, а само псевдоними. Някъде около 62-ра година са установили, че много от агентите вече не им вършат работа, че са изживели времето си и са свалени от отчет. За сметка на това вербуват агенти с друга насоченост, с други задачи и 62-ра година имаме много протоколи за унищожаване на документи, а 64-та година се прави пререгистрация. Въпреки разпространения мит, че освен дела са унищожавани картони, това не е вярно. В Първо главно управление има унищожавани картони. Няма нормативен документ обаче, който да им разрешава това, но са го правели", сподели Мария Бонева.

Тези стари хартии имат много години живот. Освен това ние дигитализираме архива си постепенно. Не можем да го публикуваме в интернет, защото Законът за достъп до обществена информация казва, че трябва данните за трети лица да се заличат, но ние нямаме персонал, който да върши тази работа. Но дигитализация на архива правим непрекъснато. Имаме си копирен център, който във вторник ще покажем на хората.