Чувствали ли сте се засрамени заради тялото си?

"Body shaming", или иначе казано унижаване на някого чрез неуместни или негативни коментари относно размера или формата на тялото му, е термин, с който се сблъскваме все по-често не само в България, но и в останалата част на Европа.

В Италия, например, според проучвания на youthreporter.eu, направени сред 2893 души от различни еврпейски държави, 43% от хората се чувстват дискриминирани по естестически признаци. Същевременно темата се оказва най-чувствителна при момичета на възраст между 18 и 21 години(32%), следвани от жени във възрастовата група 25-32 години(27%).

Снимка: ENTR bg

Обратно в България, Пам Велидис се е срещала с Body shaming-а лице в лице. По призвание Пам е plus size модел и иска да отправи послание към жените, станали жертви на подобно отношение. Екипът на ENTR Bulgaria пък се срещна с нея, за да разбере колко трайни последствия могат да окажат коментарите за външхия вид върху психиката и самочувствието на младите дами и каква роля играят социалните мрежи в изграждането на здравословно самочувствие.

Снимка: ENTR bg

Млад, смел, европейски. ENTR е дигитално платформа за открита дискусия за това какво наистина има значение, какво ни пречи и какво ни свързва. Ние ценим различията и празнуваме това, което ни обединява - без значение откъде си и в какво вярваш. Ние говорим "европейски" на осем езика: български, английски, френски, немски, полски, португалски, румънски и нидерландски. ENTR е уникален канал, създаден от млади журналисти от Dir.bg, DW, France Médias Monde и партньори от цяла Европа. ENTR: какво следва?

Последвай ENTR в Instagram и Facebook!