Конструктивно скеле ще бъде поставено около Паметника на съветската армия, съобщи областният управител Вяра Тодева.

Конструкцията е пореден етап от изпълнението на Плана за безопасност, който има за цел да запази живота и здравето на гражданите. Същевременно се цели обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му, съобщиха от Областна администрация и призоваха всички към спазване на обществения ред.

В началото на месеца стана ясно, че предстои изготвянето на експертна оценка на барелефите и скулптурните композиции на Паметника на Съветската армия за установяване на тяхното състояние, след което ще се премине към следващия етап - изготвяне на проект за преместване, в съгласуване с Министерството на културата.

В края на август бе поставена ограда около паметника. Причината бе поредното нападение над монумента - този път от фенове на футболния клуб "Левски". Заради това в Русия бе образувано наказателно дело за оскверняването на паметника.

Преди дни протестиращи в София отново поискаха паметникът да бъде махнат от Княжеската градина. С български знамена и плакати с антикомунистически лозунги организаторите демонстрираха отношението си към монумента.  Защитниците на пометника от своя страна предприеха нов ход в опит да се махне оградата около монумента. От обединение "Левицата" внесоха искане за незабавно спиране на изпълнението за ограждане на съоръжението в Административния съд.