Протест имаше и в Симеоновград на мястото, където на Великден бяха убити шест деца, съобщи Дарик.

Организаторите настояват за по-строги санкции за всички участници в движението, които не спазват правилника.

Шествието „Безопасни улици" в София бе в памет на 22-годишната Марияна, която почина преди дни, блъсната от маршрутно такси в столицата. Мълчаливото шествие тръгна от НДК през Съдебната палата до сградата на парламента. Пред сградата на Съдебната палата протестиращите поставиха цветя в памет на жертвите на катастрофи. Близки и роднини на загиналите оставиха свещи, цветя, както и решения на съда, с които част от шофьорите убийци са получили условна присъда. Те настояха за много по-тежки наказания за шофьорите, които са причинили катастрофи с фатален изход. Приятел на Марияна - Младен Христов, обобщи основните искания на участващите в шествието: „Това, което ние искаме и подкрепяме, е да се променят условните присъди, да има ефективни такива за шофьорите убийци, да има по-големи глоби и наказания за тези, които превишават скоростта и не спазват правилата за движение, както и за тези, които карат пили или употребили наркотици. В последно време и това е наболял проблем. Виждаме подкрепа от доста места. Надяваме се този път да се променят условията".

За спирането на софийското шествие за около 15 минути пред Съдебната палата Христов обясни: „Съдебната палата е мястото, където се издават тези присъди. Затова искаме да обърнем внимание, че трябва да се променят правилата и законите. Цветята пред Съдебната палата са символ на това, което сме решили да постигнем. Спираме и пред парламента, където съответно се приемат тези закони и се гласуват. Предполагам, че декларация с исканията ни ще бъде връчена на депутатите, но дали ще се приемат, в това вече ние не участваме".

Около 40 души във Велико Търново се включиха в мирно шествие в памет на жертвите при катастрофи, организирано от роднини и приятели на загиналите. То премина от парк „Марно поле" до сградата на общината, където в 12.00 часа бе отворен и пункт за събиране на подписи. Само в първия половин час подписката бе подкрепена от над 100 души. Събраните подписи, заедно с исканията на организаторите, ще бъдат внесена в Народното събрание.

С едноминутно мълчание повече от 200 плевенчани почетоха паметта на загиналите млади хора, чийто живот е погубен от шофьори, нарушили правилата за движение по пътищата. "Силно се надяваме да има ефект от това шествие. Дано да се направят и още такива, за да се покаже на управляващите и на недобросъвестните шофьори, че хората не са безразлични към това, което се случва", каза Светослав Тодоров - председател на студентския съвет към Медицински университет - Плевен, който е един от организаторите на събитието. Шествието в Плевен тръгна от площада пред театър "Иван Радоев" и продължи до пешеходната пътека на улица "Д. Константинов", която води към сградата на съда. Там бяха положени цветя, а движението бе спряно от служители на полицията. Минути по-късно колите прегазиха оставените на пешеходната пътека цветя. В центъра на града е организирана подписка в подкрепа на исканията на организаторите на шествието, които са обобщени в 14 точки. Инициаторите на шествието настояват и за окончателно отпадане на все още съществуващата възможност за споразумение между прокуратурата и съда при подобни случаи.