Това заяви управителят на фирмата-собственик "Берета трейдинг" Десислав Делев, цитиран от "Фокус".

"Ще направим всичко възможно за по-бързото разчистване и възстановяване на околната среда. Взривовете засегнаха най-вече местността Мараш", обясни Делев. Той допълни, че компанията му е отправила покана към друга фирма, специализирана в разчистване след подобни инциденти.

"Следим заедно с компетентните органи качеството на въздуха и водата в района, както и микробиологичните показатели. За щастие, към момента всички показатели са в нормата и няма място за тревога. Безспорно инцидентът създаде доста неудобства за хората в региона – най-малкото заради затворения път към Бургас и риска да се натъкнат на парчета от боеприпасите", каза още Делев.

Според първоначалните огледи при експлозиите са пострадали 164 жилищни сгради и 5 обществени. Пораженията главно са счупени стъкла, паднали мазилки и изкъртени врати. Разходите по отстраняването на щетите ще бъдат поети от "Берета трейдинг", обяви още преди дни Десислав Делев.

"Ще дадем на хората по една декларация, празна бланка, където да си запишат данните, да си опишат щетите, ние също ще ги огледаме заедно с протокола от комисиите, които са минали преди нас от община Стралджа и Сливен. Хората не трябва да се притесняват, че ще останат необезпечени, но трябва да удостоверят, че този имот е техен собствен. На незаконни имоти не може да плащаме", категоричен бе собственикът на фирмата.