"Коронавирусът е само една от многото бели, които могат да ни дойдат на главата. Трябва да водим здравословен начин на живот, така че каквото и да ни дойде на главата, да го преживеем".

Това каза в предаването на bTV "Тази неделя" д-р Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР. Той представи така наречените "числа на здравето".

Снимка: btvnovinite.bg

7200 крачки на ден

"Хора, които се занимават с реклама, са измислили цифрата 10 000 крачки, които трябва да се правят на ден. Научните изследвания показват, че колкото повече ходиш, толкова по-добре. Но при около 7200 крачки се достига плато, а оттам нататък допълнителното ходене не води до удължаване на живота", обясни д-р Марчев.

150 минути седмично умерени физически натоварвания

"Това са официалните европейски препоръки. Умерените натоварвания са тези, които ни карат да дишаме дълбоко, но все още да можем да говорим", поясни той.

7-9 часа сън на денонощие

"За да сме здрави, ни трябват здрав сън, физическа активност и здравословно хранене. Спането под 6 часа на денонощие води до стрес, който се отразява негативно на здравето и се повишават сърдечно-съдовите усложнения. Малкото сън скъсява живота", каза д-р Сотир Марчев.

Нормалното тегло е равно на ръста минус 100

"Нормалното тегло не е това, което дават по модните списания. Това е теглото, с което ще живеете дълго. Ние кардиолозите не протестираме срещу леко наднорменото тегло. За нас най-лошото е дребна, слаба жена. Не прекалявайте с отслабването. Съвременните норми за тегло са малко по-високи от някогашните", обясни още кардиологът.

Кръвно налягане под 140/90

"Ако е над 140/90, трябва да се обърне към лекар. Колкото по-дълго време кръвното ти е нормално, толкова по-дълго живееш", каза д-р Марчев.