Мярката е продиктувана от съображения за сигурност. Днес канадското правителство ще обяви подробностите на плана си за прием на 25 000 сирийски бежанци до края на тази година.

Министерството на отбраната на Канада вече предложи да задейства военнотранспортната авиация за превоз на бежанци и изрази готовност да предостави казарми за настаняването им.

25-те хиляди сирийски бежанци, които Канада се ангажира да приеме, ще бъдат докарани със самолети от Йордания след 1 декември, обяви посланикът на Канада в Аман Бруно Сакомани, цитиран от Франс прес и БТА. Бежанците ще идват от бежански лагери в Ливан, Турция и Йордания и ще потеглят от Йордания за Канада.
Разходите по приема им се оценяват на 1,2 милиард долара.

През последните дни канадски медии, които цитират поверителен документ, съобщават, че правителството предвижда да превозва по 900 сирийски бежанци на ден от Йордания към Монреал и Торонто от 1 декември. Оттам бежанците ще бъдат прехвърляни в две военни бази в Онтарио и Квебек, където ще бъдат временно настанени.

Обществеността в Канада е силно разделена по въпроса за този бърз и масов прием на бежанци. Според публикувано миналата седмица допитване, 54 процента от тях са против този прием.

Хилари Клинтън: Негативите не към всеки мюсюлманин

Забрана САЩ да приемат бежанци от Близкия изток, включително от Сирия, би била грешка, заяви претендентката за номинацията на демократите за кандидат-президент на САЩ Хилари Клинтън, цитирана от ТАСС и БТА.

Вече стана известно, че повечето губернатори не искат сирийски бежанци в щатите, които управляват.

Според Клинтън отказът да се приемат бежанци, спасяващи се от военни конфликти, може да изпрати сигнал, от който да се възползват терористите, стремящи се да всеят раздор между американските власти и мюсюлманското общество.

"Нека не пренасяме това по-общо, негативно отношение към всеки мюсюлманин", призова бившият държавен секретар.

Подобна стъпка освен това ще подкопае усилията на американските власти и представители на закона да установят връзки с мюсюлманските общности в страната, отбеляза Клинтън.

Федералните власти обаче все пак са длъжни да проверяват най-щателно бежанците, опитващи да намерят убежище в САЩ, подчерта тя.