Против програмата за приемане на мигранти са ръководителите на щатите Алабама, Джорджия, Тексас, Аризона, Мичиган, Илинойс и други. Почти всички те принадлежат към Републиканската партия,  предаде CNN, цитирана от "Фокус".

Заявлението за отказ на губернаторите последва скоро след като стана ясно, че най-малко един от терористите, които нападнаха Париж миналата седмица, е пристигнал във Франция с вълната от сирийски бежанци, коментира телевизията.

От 2011 година досега Съединените щати са приели 1500 бежанци от Сирия.

Въпреки несъгласието на губернаторите решението зависи от федералните власти. По план, който засега не е променен въпреки нарасналата терористична заплаха след атентатите в Париж, през 2016 година САЩ ще приемат 10 000 сирийски бежанци. 

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър обясни, че бежанците ще преминат през щателна проверка.
Бен Роудс, помощник на президента на САЩ по националната сигурност, изрази увереност, че американските служби за сигурност няма да допуснат в страната да проникнат терористи, преструващи се на мирни бежанци.

До момента само два щата - Кънектикът и Пенсилвания - са дали категоричното си съгласие да приемат на своя територия бежанци от Сирия, предаде БНР.

Редица ключови политици в САЩ, в това число и няколко от кандидатите за президент на страната, призоваха Барак Обама да преустанови програмата за прием на сирийски бежанци. Барак Обама от своя страна заяви, че терористичната заплаха не бива да спира приемането на бежанци от войната.

"Много от тези бежанци са жертви на тероризма. Ако затръшнем вратата под носа им ще предадем нашите ценности. Нашите страни могат да приемат хората, които отчаяно се нуждаят от сигурност, и да гарантират собствената си сигурност. Ние можем и трябва да направим и двете", каза Обама.

Алабама отказа категорично

Губернаторът на щата Алабама Робърт Бентли обяви, че ще откаже да приеме сирийски бежанци в щата си. В изявление за медиите той посочи, че след терористичните атаки в Париж е решил да се противопостави на всякакви опити за заселване на сирийски бежанци в Алабама чрез програмата на САЩ за прием на бежанци.

"Като ваш губернатор, няма да бъда замесен в политика, която излага на риск гражданите на Алабама", заяви той.

Силите на реда в Алабама работят с федералните агенции за проследяване на всякакви възможни заплахи, се казва още в изявлението. До днес не е имало никаква достоверна информация за терористични заплахи в Алабама, отбелязва АП, цитирана от БТА.