Тя представи последното изследване на института за издръжката на живота през декември 2012 година.
"Голямата част от издръжката - над 48 на сто, отива за храна, най-вече за месо и хляб. Ограничават се разходите за здраве и образование", каза още Виолета Иванова.

Средно през последния месец от миналата година издръжката на живота на един човек от 4-членно семейство - двама възрастни и две деца - е 565,22 лева. Общо домакинството трябва да разполага с 2260 лева месечно, за да покрива разходите си за жилище, да се храни и облича и да почива спрямо българските стандарти.

Ръстът в издръжката на живот за една година е нараснал с над 28 лв., а средно за 4-членно семейство с около 112 лв. Основните фактори, повлияли върху нарастването на издръжката на живота през 2012 г., са въвеждане на акциз върху природния газ за стопански нужди от 1 януари и повишението на акцизните ставки върху дизеловото гориво, газьола и керосина, съобщиха още от синдиката, цитирани от БТА.

Друга причина е поскъпването на петрола в световен мащаб, което се отразява на цените на горивата на българския пазар и повиши транспортните услуги у нас, както и намаляващото селскостопанско производство, поради повишаване на цените на продукти и фалити на фирми, поради вложени значителни средства, за да се отговори на изискванията на европейските директиви.

В София издръжката на живот е значително по-голяма, отколкото в по-малките градове. Хранителните стоки в столицата са с по-висок ръст, жилищните разходи са с по-голям относителен дял, но пък безработицата е на по-ниско ниво и заплатите са по-високи.

В края на четвъртото тримесечие на 2012 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 0,8 на сто, а за една година ръстът е от 5,6 на сто. За една година поскъпването при хляба и зърнените култури е с 3,8 на сто, при месото и местните продукти - с 11,4 на сто, при млякото и млечните продукти - с 4,6 на сто, при животинските и растителни масла - с 7,1 на сто, при зеленчуците - с 14,9 на сто, а при захарта и захарните изделия - с 14,9 на сто.

Преди дни бяха оповестени данни на европейската статистическа служба Евростат, според които 55,6% от българските граждани са живели в материални лишения през 2010 г. По този показател страната ни е на първо място в ЕС, следвана от Румъния с 49,2% и Латвия с 46,1%.
Според Евростат над 30% от населението на България живее в остри материални лишения.