Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Стефан Константинов, цитиран от БТА.
Промените в Наредба 49 бяха обнародвани във вторник в “Държавен вестник” и влизат в сила от 12 август.
"Те са направени заради няколко смъртни случая, настъпили, след като пациентите са напуснали преждевременно и по собствено желание лечебното заведение, в което са били лекувани", обясни министър Константинов.

При последния такъв случай в средата на април т.г. 14-годишната Джансу от Суворово почина след операция от апендисит във варненската УМБАЛ "Марина", след като била изписана ден след хирургичната намеса.

По думите на Константинов смисълът на тези промени е пациентът да знае, че напускайки своеволно болницата, поема сам рисковете за здравето си, ако настъпят усложнения.
"Както и това, че лекарите не са го принудили - с цел спестяване на средства, да напусне болницата по-рано от необходимото", допълни министърът.

Според измененията в наредбата всяка болница е длъжна да представя на пациентите за подпис информирано решение за преждевременно изписване по специален образец, съобщават от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. В документа се посочват възможните рискове за здравето и живота на пациентите при по-ранното им изписване. Те могат да напуснат болницата едва след като го подпишат.

Да се налага пациент да заплаща за това, че е отговорен за преждевременното си напускане на болница, при положение, че е здравноосигурен, изглежда доста малоумно. Това заяви пред "Фокус" депутатът от ПГ на Синята коалиция д-р Ваньо Шарков, във връзка с промените в Наредба 49. Според депутата, промените предизвикват конфликт между пациенти и лекари, защото медицинските лица трябва да се превърнат в детективи, следящи къде са им пациентите и да ги карат да плащат.
Д-р Шарков подчерта, че всеки пациент, който по собствено желание напусне лечебното заведение, преди да е приключила неговата терапия, се подписва за това.

Последна актуализация в 12.50 ч.