57-годишният мъж беше доведен в Районния съд в Панагюрище под засилена полицейска охрана, съобщи БНР.

Магистратите ще гледат мярката му за неотклонение при закрити врата заради интимните подробности, които ще бъдат изнесени по време на съдебното заседание.

Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик бе задържан и му бяха повдигнати обвинения затова, че на 15 януари т.г. в хотел "Стрелча" се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 18 г., като го е привел в безпомощно състояние. Престъплението е по чл. 152 от Наказателния кодекс, за което законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.

16-годишната ученичка Ирина е в шок, а хората от Стрелча вече трети ден протестират и се заканват да линчуват бившия градоначалник.

На влизане в сградата на съда Иван Евстатиев каза, че е невинен и нищо насилствено не е извършил. Той признава, че е правил секс с момичето, но твърди, че било доброволно, предаде БНТ. Настоява също, че не го познава, макар че майка му е секретарка в общината.

Думите му възмутиха десетките жители на Стрелча, които се бяха събрали пред сградата на съда в Панагюрище. Протестиращите бяха категорични, че ще продължат с бунта, докато Евстатиев не бъде осъден и не влезе в затвора.

"Тук сме, за да изразим подкрепа към невинното дете и към нейното семейство, които са съсипани. Целият град е шокиран. Иван Евстатиев като бивш кмет на Стрелча трябва да бъде за пример. Той е доктор по право. Един доктор по право на това ли е способен?  И той е баща, и той има дъщеря. Може ли да си представи как ще се чувства той, ако с неговата дъщеря се случи същото", каза бабата на изнасилената Ирина.

В сряда Общинският съвет в Стрелча ще се събере на извънредна сесия, за да отнеме почетното гражданство на Иван Евстатиев. Кметът на община Стрелча Стойно Чачов допълни, че ще бъде поискана и оставката на Евстатиев като общински съветник.