На 7 септември в музейния комплекс в къщата на Живков в Правец ще бъде открита изложбата, съобщиха от Историческия музей в града, на който се позовава БТА.

Ще могат да се видят непоказвани досега образци оръжие, посочват от музея. В Арт галерия ще бъдат представени образци на чуждестранно изкуство.

Експонатите, представени в изцяло обновената постоянна изложба "България и светът", са подаръци на Българската държава и на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава на България в продължение на повече от три десетилетия.

Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия на антични предмети на народите от Африка, Близкия и Далечен изток, Европа, Австралия, САЩ, Латинска Америка.

Подарявани са от държавни и правителствени делегации и международни организации.

Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия на уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети, носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Голяма част от представените предмети в колекцията притежават качества на произведения на изкуството и сами по себе си са уникати.