Хиляди протестиращи в столицата отидоха до френското посолство и скандираха пред него: "браво". Това бе продиктувано от позицията на посланиците на Франция и Германия у нас, които преди дни защитиха протестиращите и техните искания.

Когато демонстрантите достигнаха посолството, там се провеждаше прием по случай нацоналния празник на Франция. Френският консул Мехмет Мейдан обаче излезе навън, поздрави демонстрантите и прие българското знаме, което му подариха.

Те оставиха цветя пред посолството в знак на съпричастност към жестоката влакова катастрофа във Франция, станала в петък, и погубила хора.

Подкрепа от българите по света

За пръв път  демонстрантите в София бяха подкрепени от сънародници в 11 страни.

Паралният протест в подкрепа на София се проведе в 25 града - Ню Йорк, Вашингтон, Сан Франциско, Лос Анджелис, Торонто, Монреал, Лондон, Париж, Брюксел, Мадрид, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Фрайбург, Хамбург, Карлсруе, Манхайм, Магдебург, Берлин, Амстердам, Осло, Виена, Цюрих, Сидни и Сеул.

Пред Народното събрание група хора държаха табели с имената на различни градове по света, в които българи подкрепят протестите.

Целта на инициативата бе да покаже, че въпреки разстоянията, сънародниците ни по цял свят се интересуват от случващото се в страната.

Звук на сирена уплаши хората

Традиционното шествие на хиляди хора в столицата започна от Министерски съвет. По данни на МВР те са били над 4500 в София към 20 часа.

Протестиращи надуха силна сирена, която уплаши мнозина. Демонстрантите скандираха: "оставка", "мафия", "идете си" и др. Чуваха се тъпани и свирки.

След като Орлов мост бе блокиран, част от хората останаха там и пред парламента, а останалите отидоха до френското посолство.

Полицията отведе група младежи, които носеха метли, на които са изписани имената на политически партии. Отведените бяха посочени като провокатори от протестиращите.

Искане на оставка от комин на ОЦ "Земляне"

Певецът Игор Шабов часове наред стоя на комин, висок 145 м, искайки оставката на правителството. След 18 часа в неделя бе успешно свален от специализиран екип. Той заяви, че е готов да си понесе наказанието.

Шабов обяви, че е протестирал, и за да подкани хората от провинцията също да излязат по улиците. Певецът остана в ареста. Очаква се утре да бъде освободен, но глобен за хулиганство.

Осуетена блокада на път

Полицията за втори път, след миналата неделя, не допусна блокада на важна пътна артерия. Искащите оставка на кабинета и областния управител пловдивчани се заканиха да искат и оставката и на директора на полицията в града.

В неделя вечерта стотици пловдивчани излязоха на протестно шествие. Хората тръгнаха от площад „Стефан Стамболов" до Джумая джамия с викове „Оставка" и „Мафия". Те освиркаха за пореден път централата на партия „Атака”. Шествието отново се върна при фонтана с пеликаните, където младежи бяха подготвили хепънинг.

Пловдивчани заявиха, че ще подкрепят националния протест в столицата, планиран за 18 юли.

Протести се проведоха и в Бургас, Варна и Ямбол.

Контрапротестът

За 19-ти ден защитници на правителството дойдоха пред НДК. Те събираха подписи в защита на кабинета и за оставка на президента.

На протеста бе и Ралица на 22 години, която се появи по комбинизон и разголи гърда по подобие на акцията на протеста срещу правителството. В събота манекенката Таня Илиева се превъплати в ролята на Свободата, която повежда народа - сцена от картината на френския художник Йожен Дьолакроа "Свободата води народа".


Вашите снимки от протестите

Изпратете ваша снимка

Анкета: Ще затихнат ли протестите?