По време на църковните празници Цветница и Великден движението на човешкия поток трябва да е еднопосочно, посещението на храмове трябва да става с лични предпазни средства, както и да се спазва дистанция вътре в тях. Това заяви на брифинг в МС главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Заедно с него в пресконференцията участваха директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски и шефът на СДВР Георги Хаджиев.

"Към момента с потвърдени с PСR тестове положителните проби на 27 служители на МВР. Имаме и един излекуван. Не мога да кажа как са се заразили - има от "Криминална полиция", от "Икономическа полиция", администрацията, от други звена на МВР. Всички са на различни позиции и аз не мога да кажа по категоричен начин, че са се заразили по време на работа. Мисля, че нашите служители са достатъчно защитени", каза още Иванов.

Той уточни, че 26 от заразените униформени са от София, а само един е от провинцията.

"Църковните храмове ще се третират като другите обществени места, които се посещават от голям брой граждани. По време на предстоящите празници, които ще преминат в условията на извънредно положение и ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус е добре гражданите да бъдат дисциплинирани и да не опитват да изпробват доколко органите на МВР са в състояние да контролират всеки", каза още той.

Главният комисар разкри още, че МВР има за цел да помогне, да защити живота и здравето на българските граждани, да контролира и помага за спазването на противоепидемичните мерки, а не е целта да преследва нарушителите, да налага санкции.

"Това е много важно да се уточни. Ние сме от една страна, гледаме в една посока. Затова искам да призова всички български граждани да бъдат съпричастни с нашите призиви, да бъдат дисциплинирани, да ги спазват, да не пробват нашите реакции, за да видят доколко ще се справяме с контролирането на тези мерки", каза Ивайло Иванов.

"Естествено, ние ще бъдем там, където има нужда от нас - в цялата страна. Знаете, че със заповед на министъра на вътрешните работи са спрени отпуските и почивките на целия полицейски състав от областните дирекции и главните дирекции. Ще има присъствие във всички населени места, където е необходимо, във всички православни храмове, които не са никак малко - по наша информация, без да съм категоричен в броя, те са около 4 хиляди на територията на страната", каза още главният комисар.

"Спазвайте мерките, които са разписани, изпълнявайте разпорежданията на контролните лица, бъдете дисциплинирани! Животът и здравето са ваши, но вие трябва да бъдете отговорни и към околните, към вашите близки, към вашите приятели, към вашите познати", сподели още Иванов.

"Благодаря на патриарха и на Светия Синод, че се съобразиха с искането на правителството и щаба. На първо място МВР има за цел да помогне да се защити животът и здравето българските граждани", каза Иванов и призова отново хората да спазват разпоредбите на униформените, които ще се грижат за реда по време на църковните служби.

"Работата в приоритет е придвижването на гражданите от едно населено място към друго. Въвежда се организация за охрана на църковните мероприятия. Искам и аз да призова хората - да има движение само когато това е необходимо. Ние няма да намаляваме нашия контрол по КПП-тата. С разпореждането на министъра на МВР отпуските на целия състав с полицейски правомощия са спрени. Целта е една-единствена - опазването на живота и здравето на българските граждани", допълни директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски.

"На територията на столицата има 101 храма, манастира и параклиса. Наистина е възможно на места да възникнат конфликтни ситуации, но ще призовем за овладяване на емоциите. Ангажиран целият ресурс на столичната дирекция", заяви от своя страна шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

"Храмовете са много в страната. Г-н Терзийски обърна внимание, че на КПП-тата няма да има отслабване на нашия контрол. Отделно имаме уверение, разпоредено е на всички областни дирекции да направят срещи с местните митрополити да уточнят къде ще бъдат литургиите. Движението на човешкия поток трябва да е еднопосочен, да се спазва дистанция. В храмовете да се допускат хора, когато не се създава риск за разпространение на зараза. Отново призовавам вярващите - човек нищо не му пречи да се помоли, едва ли има българско семейство, което да няма икона и там да си запали свещичка и да се помоли", каза още главен комисар Ивайло Иванов.

"Без да съм категоричен в цифрата, защото тя се мени ежечасно, до момента имаме образувани 638 досъдебдни производства, 391 преписки и 2012 акта във връзка с извънредното положение", съобщи още главният секретар.

"Когато имаме възможност да установим някакво нарушение, трябва да съберем необходимите доказателства, за да може да издържи в съда, ако има обжалване. По принцип, винаги служителите на МВР са избягвали да влизат в храмовете. Позволяваме си го на много малко места. Не мисля, че мястото на служителите на МВР е в храмовете. Още повече, ако са униформени. Имаме уверение, че повечето литургии ще са навън. Когато има влизане, ще се стремим да бъде създадена организация и да няма струпване на хората, а те да са на нужното разстояние", коментира още главният секретар.

"Към вчерашна дата под карантина са били 24 000 души, които се контролират. Много съвестно се изпълняват проверките на лица под карантина. Това, че са празници, няма да повлияе на качеството на нашата работата и хората под карантина ще се контролират все така усърдно", изрази своята увереност Ивайло Иванов.

От "Пътна полиция" също ще бъдат на терен и ще помагат на своите колеги по КПП-тата. Овен това са предвидени и допълнителни екипи за контрол с технически средства. От КАТ призоваха да се кара разумно и да се пазят мотористите, които се възползват от хубавото време.

"Регистрирана е измама на възрастен човек под предлог за лечение на негов близък, да се предаде определена сума на лице, кое ще дойде на неговия адрес, на територията на ОДМВР-Русе. Има и други опити за телефонни измами. Изградените КПП-тата са сериозно препятствие за преминаване на мулетата и да предадат парите на организаторите на схемата", допълни Христо Терзийски.

"Има ли сме какви ли не случаи, имаше и писмен въпрос до мен: "Мога ли да видя гаджето си?". Официално писмо. Ясен е какъв е отговорът. Всичко, което се прави, е да се предотврати разпространението на тази зараза. Това ни е основната цел - да предотвратим безцелното пътуване. Иначе, ако човек иска да заблуди системата, винаги ще намери начин, а и българите сме царе на това, коментира главният секретар. - Не мислим, че може да има православен храм и да няма поне един полицай. Ние не пазим себе си, а всички около нас."

"Мерките, които се вземат, ограничават движението не само на гражданите, а и на криминалния контингент. За наша радост всички грабежи са разкрити. Нямам информация в извънредното положение някой да ни виси неразкрит", добави Иванов.

"Да, има някакво увеличение на домашното насилие, но не мисля, че е нещо сериозно и фрапантно. Ако има такива сигнали, то се реагира незабавно. В Закона за извънредното положение беше предвидено това нещо и в СДВР имаме съответната организация за издаване на заповед незабавна защита. Не мисля, че на този етап имаме сериозно увеличение", завърши Иванов.