Бившата кметица на столичния "Младост" район Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова не са събличани голи, докато са в затвора. Това заяви началникът на служба" Изпълнение на наказанията" - София към едноименната главна дирекция Росен Милотинов, отричайки твърденията на иден от адвокатите на двете.

"На всяко влизане и излизане от ареста тях ги събличат чисто голи, за да проверят дали нямат нещо скрито. Досега такъв набор от нарушения на човешките права, до момента нито един колега не е имал и не се е натъквал на такова нещо", каза преди дни Ирен Савова.

Милотинов обаче заяви, че обискът се извършва от лица от същия пол с металодетектор, без да се накърнява личното достойнство на претърсените.

Той отхвърли и твърденият на защитата, че Иванчева и Петрова са подложени на тежки условия в килията, от които са в тежко психическо състояние.

"Осигурени са всички необходими човешки условия - хигиена, храна 3 пъти на ден, баня и тоалетна, право на безплатна медицинска и стоматологична помощ и лечение", каза Милотинов. 

"Задължително условие е задържаният да преминава медицински преглед не по-малко от веднъж седмично, а при необходимост - незабавно", допълни Маргарита Дойчинова, началник Арести в "Изпълнение на наказанията"-София.

Двамата уточниха, че всяка седмица се изготвя меню за арестантите, в което задължително има месо, риба, както и десерти. Дойчинова добави, че храната се доставя незабавно от затворва в София. Тя беше категорична, че застояла или мухлясала храна не се предоставя на задържаните.

Дойчинова вече отрече кофичката кисело мляко, пълна с юфка с "подобие на сирене", която близки на Иванчева показаха наскоро, да е била дадена в ареста. Краставиците, които също бяха показани, пък вероятно били подхвърлени по време на свиждане. Ненарязани краставици в ареста не се дават, категорични бяха двамата служители, които заподозряха опит за манипулиране на общественото мнение.

Освен това те увериха, че килията на двете жени е 16,4 кв. м. и вътре имало собствен санитарен възел, течаща вода, постоянно парно отопление и прозорец. След жалбите на Иванчева и Петрова килията била дезинфекцирана, а прозорецът - измит. По време на едно от последните съдебни заседания, в които те първо бяха пуснати под домашен арест, но решението незабавно беше отменено, поискаха прозоцерът да се отваря.

Милотинов подчерта, че няма оплаквания от другите арестанти.

Преди няколко дни обаче лично главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че не е нормално двете да бъдат водени в съда с пранги на краката и обяви, че го е казал на правосъдния министър Цецка Цачева.

Иванчева и Петрова са зад решетките вече повече от 7 месеца след показен 5-часов арест на централен столичен булевард. Те са обвинени в искане на подкуп от 500 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижат документите за строителство на жилищен комплекс.