Изследването стана ясно по време на дискусия "Дигиталният дневен ред и новите медии: Ролята на партиите и гражданското общество" в София, предаде БТА. Организатор на събитието е сдружението "Интерактив Адвъртайзинг Бюро (IAB-България).

Участниците в срещата, сред които и представители на основни политически партии, обсъждаха влиянието на интернет върху комуникациите, политика и бизнеса и защитата на личните данни в Световната мрежа.

Според цитираното изследване 37 процента от ползващите интернет в нашата страна участват във форуми, докато в ЕС това се прави средно от 16 процента от хората.
Коментари у нас се правят от 23 процента от хората в мрежата, а в ЕС - само от 8 процента, сочат данните.

В Световната мрежа феноменът човек-медия става все по-актуален - цензурата е невъзможна, но пък има опасност от заблуди, защото достоверността на информацията, трудно може да се провери, заявиха участниците в срещата.

Според тях анонимността на участниците във форумите и на коментаторите обаче е илюзорна - ако някой иска, може да проследи през IP адреса на компютъра кой е автор на определен материал или коментар.
Ползването на "мотивирани" участници във форумите от партии или други организации за прокарване или отхвърляне на определена теза беше прието за нормално от повечето участници в дискусията.

Наскоро такъв "мотивиран участник" забрави да изтрие партийните указания в коментар под новини в два сайта. В "нарежданията" пишеше, че текстът трябва да се публикува под коментар номер 15 и настроението да бъде “разстроено”.