Все повече данни има по отношение на засягане на сърцето след преболедуване на коронавируса. Това каза доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика в УМБАЛ "Пирогов", пред  bTV.

"Процентът варира помежду 30 и 78%. Голямо немско проучване съвсем скоро излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение и установяват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето", добави специалистът.

"Данните сочат, че става въпрос за миокардит - възпаление на сърдечния мускул. Тъй като вирусът атакува малките съдчета, се забелязват тромби в тях", добави доц. Генова.

Тя изброи и най-честите симптоми. Те са лесна умора, която продължава дълго след преболедуването, намален двигателен капацитет, невъзможност да се извършват обичайни физически дейности, смущения в сърдечния ритъм - аритмия, ускоряване на сърдечната дейност.

Специалистът съветва хората ако имат такава симптоматика, да се потърси преглед при кардиолог.

"Ритъмни нарушения са най-честата наблюдавана клинична картина. Това води до намаляване на съкращаване на сърцето и може да доведе до сърдечна неодстатъчност", обясни още медикът.

Освен това доц. Генева цитира изследване, в което 26 атлета, прекарали сравнително леко коронавируса, са с промени в миокарда.

Тя поясни, че освен сърцето има данни, че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците, като може да доведе до инсулти, доста ограничени, и до бъбречна недостатъчност.