И Симеон Сакскобургготски се възмути от багерите на Рила. Той изрази своето разочарование от случващото се край езерата. Ето какво сподели той на личния си сайт.

"През изминалия уикенд Царицата и аз се разходихме в Рила. Търсехме почивка сред хубавата ни природа. Боровец - един световен планински курорт. Горските пътеки, казва Симеон Сакскобургготски. - Но вместо да се насладим на спокоен следобед, изтърпяхме същински ужас! И то не къде да е, а точно над самия курорт - пътя от Боровец в посока хижите "Марица" и "Заврачица"! И думата "път" е силно казано. Този друм там мога да сравня само със следвоенна територия, подложена на бомбардировка. Път просто няма! Има ями, езера, скали, кал. Достъпен е, и то трудно, единствено с високопроходим автомобил! На никакво разстояние от престижен курорт, който трябва да обслужва и хижи и да бъде достъпен за туристи и планинари. Не мога да си обясня как е възможно подобно безхаберие или мързел от страна на хората, които са отговорни за поддръжката на пътищата и пътеките в Рила."

"А същевременно ставаме свидетели на какво? Много средства се дават за изравяне и насипване с чакъл на пътеки във високата част на планината! Кощунство и некомпетентно поведение. Дано да не се превърне в нова "подпорна стена" или асфалтов път. Обиколил съм доста планини в Европа и такова чудо не бях видял. Ако за тези багери е необходимо да се намери работа - да ги пратят да поправят там, където наистина е нужно, а не да съсипват природата. Туристите бихме се радвали да видим едни нормални планински пътища!", завършва той.