Премиерът Бойко Борисов e наредил незабавно спиране на багерите в Рила и бърза проверка на строителните дейности там, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

В резултат вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил специално писмо до министър Емил Димитров , в което посочва да спрат незабавно всички дейности по проекта "Устойчиво управление на национален парк "Рила" - втора фаза".

В писмото Дончев настоява всички дейности по проекта да бъдат прекратени до приключване на проверката, която трябва да установи дали се спазват всички законови разпоредби и екологични практики и стандарти.

Снимки на багер край Седемте рилски езера нажежиха социалните мрежи и предизвикаха възмущение. Кадрите, които са от събота, бяха публикувани във Фейсбук от очевидката Милена Кодстадинова. Според нея това е кощунствена намеса в и без това застрашената биосфера в района на езерото Бъбрека.

Снимка: Facebook/Милена Костадинова

Директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов обаче обясни, че в района стартира проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозия, да може да се възстановяват тези ерозирали участъци.

Малко по-късно от МОСВ съобщиха, че министър Емил Димитров е разпоредил на Оперативна програма "Околна среда" спиране на дейностите по проект "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза" и извършване на извънредни проверки на изпълнението му.

На ръководството на Национален парк "Рила" e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Прокуратурата се семосезира по случая

Окръжна прокуратура - Кюстендил е разпоредила спешна проверка относно разполагане на строителна техника в района на Седемте рилски езера, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

Това се е случило след самосезиране по медийни публикации за извършването на строителни дейности при езерата, съдържащи и снимки на багер при езеро Бъбрека.

Проверката трябва да бъде осъществена от "Икономическа полиция" в Районно управление - Дупница при Областна дирекция на МВР. Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се снемат обяснения от директора на Национален парк "Рила".